Raskrinkavanje.ba

Aura → PROKUHANI BIJELI LUK LIJEČI CORONA VIRUS

13.03.2020
Tekst članka

Na društvenim mrežama pojavili su se recepti kineskog doktora sa bijelim lukom, koji bi mogao poslužiti kao sredstvo za jačanje imuniteta i protiv virusnih upala,pa čak i corona virusa.

Stari kineski doktor ponudio je narodnu recepturu ukazujući na njenu učinkovitost kod liječenja virusnih upala i gripa, koja je na FB-u podijeljena nekoliko hiljada puta. Prema tvrdnjama “Faktografa” to nije tačna informacija, oni prenose grafikone Svjetske zdravstvene organizacije na kojima se može uočiti da bijeli luk nije lijek protiv corone. U tom smislu naš portal se ograđuje od vijesti koju smo preuzeli sa društvenih mreža. U toj recepturi stoji slijedeće: “Uzmite 8 nasjeckanih čehni bijelog luka, dodajte 7 šalica vode i prokuhajte. Jedite i pijte prokuhanu vodu bijelog luka. Pozitivni rezultati se veoma brzo osjete.

Naučnim ispitivanjima ustanovljeno je da bijeli luk sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentriranom obliku. Bogat je  vitaminima i mineralima: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor. Koristi se sirov, kuhan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja. Bijeli luk povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, živce, stomak, crijeva, krvne sudove i imuni sistem.

Kinezi su još prije mnogo stoljeća spravljali mnoge lijekove na bazi bijelog luka. U našoj narodnoj medicini bijeli luk se smatra univerzalnim lijekom za mnoge bolesti. Za vrijeme raznih epidemija tifusa kolere, kuge, dezinterije, gripa i uopće kad god se javljao veliki pomor naroda od zaraznih bolesti, uvijek je kao preventivno i kurativno sredstvo preporučivan i svakodnevno upotrebljavan, prije svega, bijeli luk. U novije vrijeme prave se i tablete i kapsule bijelog luka pa ih mogu koristiti i osobe koje ne vole ukus i miris bijelog luka.

Poznato je da bijeli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno djelovanje, usporedivo sa najboljim antibioticima. Treba voditi računa o tome da bijeli luk zajedno sa visokim dozama vitamina E, ginka, heparina, aspirina i trentala može izazvati neželjena djelovanja, pa se onda treba posavjetovati sa liječnikom.

Članak indeksiran 24.03.2020. Zadnji put osvježen 24.03.2020.

Ocijenjeno u analizi