PRVI SLUČAJ U REGIJI: ZA DRŽAVLJANINA SRBIJE SUMNJA SE DA JE ZARAŽEN KORONAVIRUSOM

Izvor/medij: Novi horizonti
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Prikupljanje klikova širenjem panike: Koronavirus nije zabilježen “u regiji”

Jedan državljanin Srbije stavljen je u karantin u utorak u Goi u Indiji zbog sumnje da je zaražen novim coronavirusom! Neimenovani čovjek, za kojeg je samo navedeno da je muškarac srednjih godina, nedavno je u Indiju doputovao iz Kine.

Izvor: Telegraf/AgencijeOn je u Indiju stigao prošle nedjelje, a u Kini je boravio u gradu koji se nalazi na 750 kilometara od Wuhana, koji je epicentar epidemije opasnog virusa.

– Pokazuje simptome coronavirusa, poput suhog i bolnog grla. On je bio u kineskom gradu koji je udaljen oko 750 kilometara od Wuhana i pratimo njegovo stanje. Uzeti su svi neophodni uzorci za analizu – naveli su indijski zvaničnici.

Kineska provincija Hubei, iz koje se epidemija coronavirusa proširila po cijeloj zemlji i dalje, potvrdila je da je još 25 pacijenata umrlo u toj provinciji od posljedica virusa i javila o 840 novih oboljenja.

Prema posljednjim podacima, u Kini je od koronavirusa umrlo 132 ljudi. U Kini je gotovo 6.000 ljudi zaraženo smrtonosnim virusom, a globalno 6.056 ljudi.

Jedan od državljana Srbije koji su zatražili evakuaciju iz kineskog grada Wuhana, centra zaraze coronavirusom, stigao je u Beograd, preko Moskve, prošao je medicinske kontrole i preglede, osjeća se dobro i nema simptome bolesti. Državljanin Srbije vratio se u Beograd uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova koje mu je platilo kartu, ali je prethodno sam organizirao da iz Wuhana, prije nego što je grad blokiran, doputuje u Šangaj.

Uz British Airways, sve letove za i iz Kine obustavile su i aviokompanije Lion Air i Seoul Air, javlja AP.

Članak indeksiran 30. 01. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me