Prvi znak u svijetu: Oprez šišmiši u letu

Izvor/medij: Start BiH
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Prvi u BiH i Evropi, ali ne i svijetu

Članovi Centra za krš i speleologiju postavili su u subotu 3. novembra 2018. godine prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini.

 To je prvi takav znak u svijetu. Dozvolu za postavljanje znaka odobrila je Direkcija za ceste Zeničko-dobojskog kantona. Znak je postavljen sa obe strane ulaza u pećinu / tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Ova pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi saobraćajnica.

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki potkovasti šišmiš (Rhinolophus ferrumequinum), mali potkovasti šišmiš (Rhinolophus hipposideros), veliki mišouhi šišmiš/mali mišouhi šišmiš (Myotis myotis/Myotis oxygnathus)veliki kasni šišmiš (Eptesicus serotinus), šrajbersijev šišmiš (Miniopterus schreibersii) te širokouhi šišmiš (Barbastella barbastellus) i alpski dugouhi šišmiš, (Plecotus macrobullaris). Poosljedna dva šišmiša su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.

Iz Centra navode kako je znak postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usljed sudara sa automobilima. Budući da je prije nekog vremena postavljena javna rasvjeta (sa bespotrebno jakim osvjetljenjem), vjerovatnoća novih slučajeva stradavanja je još veća. Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine. Također se nadaju da će novi saobraćajni znak biti još jedna turistička atrakcija Vareša.

Članak indeksiran 12. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me