Raskrinkavanje.ba

Oslobođenje → Putin je danas javno i nedvosmisleno priznao genocid u Srebrenici / Nikšić: Neka njegovi poštovaoci iz RS-a ovo shvate kao poruku

21.02.2022
Tekst članka

Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti sa genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od Vladimira Putina je nedvosmisleno, kaže Nikšić

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, oglasio se večeras na svom Facebook profilu povodom današnjih izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nikšiću je za oko zapao dio Putinove izjave u kojoj je, prema riječima predsjednika SDP-a BiH, javno priznao genocid u Srebrenici.

Ističe kako je Putinovo priznavanje genocida u Srebrenici bilo nedvosmisleno, te da bi ono trebalo biti pokazatelj njegovim poštovaocima u manjem bh. entitetu.

 

Objavu Nermina Nikšića ovim putem prenosimo u cijelosti:

- Danas je predsjednik Rusije pred čitavim svijetom povukao dosta neprimjerenu paralelu izmedu Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Ako možemo tražiti bilo šta pozitivno u toj izjavi onda je to činjenica da je javno iskazao kako se u Bosni i Hercegovini desio genocid.

Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti sa genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od Vladimira Putina je nedvosmisleno.

Naravno, genocid je potvrđen pravosudnim presudama međunarodnog suda i nikom razumnom nikakva druga potvrda i ne treba, naročito ne nama u Bosni i Hercegovini koji smo mu svjedočili.

Zato ni ova izjava Putina ne služi kao potvrda pravno utvrđenih činjenica. Ona je više pokazatelj koji bi trebao da posluži kao putokaz poštovaocima lika i djela Vladimira Putina iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da i sami uvide istinu kojoj svjedoči cijeli svijet.

Krajnje je vrijeme da prestanu blokirati državne institucije zbog branjenja stava koji ne podržava niko na svijetu.

Naime danas je EU uslovila pomoć građanima Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 600 miliona eura uslovljavajući kriminalnu i korumpiranu vlast da odblokira državne instirucije i konačno počnu raditi.

Nadam se da ćemo se konačno suočiti s nespornom istinom kako bi se okrenuli svi zajedno rješavanju ogromnih životnih problema građana u cijeloj Bosni i Hercegovini, rekao je Nikšić.

Članak indeksiran 28.02.2022. Zadnji put osvježen 02.03.2022.

Ocijenjeno u analizi