Raskrinkavanje.ba

Slavenski jutarnji → Putin TAJNO posetio Kosovo: Čvrstim glasom se obratio i izrekao obećanje od kojeg svi Albanci drhte

11.01.2018
Tekst članka

Vladimir Putin posetio je 2001. godine ruske trupe na aerodromu u Prištini i tada pred elitnim vojnicima svoje armije obećao da će Rusija uvek podržavati teritorijalni suverenitet Srbije i nikad neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

Ovi detalji nikada nisu objavljeni zahvaljujući petooktobarskoj vlasti.

Putin je posetio ruske trupe u Prištini 17 . juna 2001. godine. Rusi su položaje na aerodromu Slatina zauzeli munjevitom akcijom neposredno pre potpisivanja Kumanovskog sporazuma i tako preduhitrili NATO koji je posle toga došao na Kosovo i Metohiju.

– Ruski predsednik se postrojenim padobrancima obratio čvrstim tonom. U nekoliko navrata tokom govora istakao je da Kosovo pripada Srbiji i da će, ako zatreba, Rusija pojačati svoje prisustvo u regionu – otkriva sagovornik koji se u to vreme zatekao na prištinskom aerodromu.

Događaji su se tako razvijali da su se ruski vojnici, na isti datum, dve godine kasnije, povukli sa Kosova. Za to su, kažu upućeni, krivi tadašnji zvaničnici iz Beograda, naročito nakon atentata na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

 

Albanci sa Kosova, dobro znaju za obećanje koje je Putin tada izrekao i dokazao narednih godina da Kremlj stoji uz Srbiju.

Pogrešna politika tadašnjih srpskih vlasti dovela je do povlačenja ruskih trupa iz južne srpske pokrajine.Nekadašnji šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da Putin drži reč kada je u pitanju Kosovo i posle toliko godina.

– Uprkos povlačenju ruskih trupa, Putin je pokazao da je principijelni državnik sa vizijom, a Albanci znaju da ih jedan tako veliki državnik ne priznaje i strepe za svoju klimavu kvazidržavu – kaže Jovanović.

– Rusija je vratila vojnike sa Kosova zbog nedostatka političke aktivnosti Beograda. Da je bilo više pameti tada, a manje podložnosti Vašingtonu, status Kosova bi bio drugačiji. U najmanju ruku Kosovo bi bilo pod protektoratom međunarodne zajednice, a ne samo jednog njenog dela – kaže diplomata Zoran Milivojević.

Srbijadanas.com

Članak indeksiran 14.02.2018. Zadnji put osvježen 14.02.2018.

Ocijenjeno u analizi