Raskrinkavanje.ba

Dunav → Radio u bolnici u Kini: Ljekar iz Italije detaljno opisao nastanak i simptome korone

10.03.2020
Tekst članka

Kineska vlada imenovala je italijanskog liječnika koji je radio u bolnici u Shenzhenu u Kini kako bi se pridružio timu i ispitao virus Wuhan pneumonije, virus corone. Napisao je vrlo zanimljiv članak, sažet u nastavku:

– Ako prehlada pati od curenja iz nosa s pljuvačkom, ona nije zaražena virusom Corone, jer njezina pneumonija izaziva suhi kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način za identifikaciju. S druge strane, dobro je znati da virus Wuhan ili Corona nije otporan na toplinu i umire na temperaturi od 26 do 27 stupnjeva. Stoga pijte puno tople vode poput čaja i infuzija. Nije lijek, ali je dobar za tijelo. Pijenje tople vode učinkovito uništava sve viruse. Ne pokušavajte piti s ledom. Izložite se suncu kad je zima – smatra stručnjak iz Italije.

On dodaje da je virus prilično velik, te da ćelija ima promjer od oko 400-500 nm, tako da ga bilo koja normalna maska, a ne samo 3M N95, može filtrirati.

– Međutim, ako zaražena osoba kihne pred vama, raširi se oko tri metra prije nego što padne na zemlju, to jest lebdi u zraku. Ako virus pogodi metalnu površinu, živi najmanje 12 sati. Stoga zapamtite da, ako dođete u kontakt s metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom. Virus može ostati aktivan u tkivu 6-12 sati. Normalni deterdžent ubija virus. Zimsku odjeću koju ne treba svakodnevno prati, treba staviti na sunce da bi ubio virus – ističe ovaj ljekar.

O simptomima upale pluća uzrokovanih virusom Corone, on kaže da prvo inficira grlo, a zatim osjećaj suhog grla traje 3 do 4 dana.

– Tada se virus topi s nosnom tekućinom i uranja u sapnik te prodire u pluća, što dovodi do Wuhanove upale pluća. Ovaj postupak traje 5 do 6 dana. Uslijedit će stanje upale pluća, visoka groznica i kratkoća daha. Stanje nosa nije poput uobičajenog začepljenja. Osjećat ćete se kao da se utapate u vodi. Ako imate ovaj osjećaj, važno je odmah potražiti liječnika – ističe italijanski stručnjak.

Svoj osvrt završio je riječima o prevenciji:

– Najčešći način zaraze je dodirnuti stvari poput rukohvata, kvake na vratima, ručice autobusa itd. Stoga biste trebali često oprati ruke. Virus može živjeti u vašim rukama samo 5-10 minuta, ali mnoge se stvari mogu dogoditi u tih 5-10 minuta, npr. trljanje očiju, nosa i usta. Preporučuje se progutati Betadine vrat kako biste uklonili ili smanjili klice dok su još u grlu, prije nego što se spuste u pluća – zaključio je stručnjak.

Članak indeksiran 21.03.2020. Zadnji put osvježen 21.03.2020.

Ocijenjeno u analizi