Raskrinkavanje.ba

RTRS → Реаговања на документ да кампању Јелене Тривић финансира САД (ВИДЕО)

18.09.2022
Tekst članka

Дан након што је у јавност изашао документ америчког Стејт департмента да је одобрено 10 милиона долара за кампању Јелене Тривић, стижу бројна реаговања.

Овај документ и информацију објавио је портал Глас народа, а пренијела СРНА.

Српски чан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да се и раније знало да Америка финансира кампању Јелене Тривић, поручивши да им новац који одвајају неће бити довољан за промјену власти.

Аналитичари сматрају да овакве информације говоре да администрација актуелног америчког предсједника није одустала од промјене власти, јер им не одговара, како кажу, неко као Милорад Додик.

Додик је рекао да се и раније знало да Америка финансира кампању Тривићеве, али се сада види да су неки дошли до тих података.

- Очигледно је да су неки пристали да буду употребљени и злоупотребљени. Једнога дана када схвате у каквој су игри били, онда ће им бити жао и криво. Свако има право да бира. Очигледно да је интервенционизам странаца присутан, то ми видимо и осјећамо. Овдје су у изборни процес укључени Американци и Британци који раде заједно са својим пуленима против, како кажу, националних опција које су подложне руском утицају - рекао је Додик.

Навео је и да је Британија најавила средства од око 60 милиона КМ за борбу против "такозваног руског утицаја", а људе из власти Републике Српске назвали су "проруским структурама". Он је рекао да је за Српску неприхватљиво да јој кажу да уводи санкције Русији само за то што они имају са њима проблем, додајући да је вјероватно то изазвало пажњу разних обавјештајних служби које сада подмећу.

- То нема никакве везе са тим. Ми сарађујемо са Русијом, као што можемо да сарађујемо са било ким. Ко год нас уважава за партнера и жели са нама да ради на пројектимам ко год уважава реалност и Устав БиХ са нама могу бити партнери. Неименовани извор Стејт департмента саопштио је неки дан како Руси финансирају кампању Милорада Додика и то је апсолутно ноторна лаж, јер се никада ништа није десило. Ми имамо сарадњу са Русијом и сутра путујем у ту земљу - рекао је Додик.

Након што су медији објавили документ о финансирању кампање Јелене Тривић америчким новцем, новинари су очекивали њен одговор, али га нису добили. Потпитања на синоћњем предизборном скупу нису била дозвољена. Умјесто одговора новинарима, огласила се на друштвеним мрежама тврдећи да је објављени документ фалсификат.

- Додикови медији одустали од офуцане приче о 40 британских шпијуна и да су се умјесто тога сада преоријентисали на 40 америчких шпијуна - написала је Тривићева на Фејсбуку-

Из СНСД-а стижу оштра реаговања. Питају има ли ишта погубније за српски народ и Републику Српску када се открије да кандидати за најзначајније функције раде за новац по налогу страних држава и њихове интересе? Тривићева се, кажу, не бори против Милорада Додика, већ против Републике Српске и интереса властитог народа.

- Нажалост, Тривићева то не демантује већ назива прљавом кампањом, али то се зове прљава намјера, јер нема ништа горе у демократској земљи од тога да се дезавуише или покушава да се дезавуише изборна воља грађана, што странци на безочан подржавају - каже Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а.

Аналитичари сматрају да је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена пронашла коме треба дати 10 милиона долара за кампању којом би био срушен са власти Милорад Додик, а да је идеална особа за такво нешто Јелена Тривић.

Да је Јелена Тривић агент америчких интереса у БиХ, како би се у Републици Српској догодио сценарио сличан оном у Украјини, могло се чути од појединих геополитичара у Србији.

Истовремено, аналитичари у Српској кажу да ово није први пут да странци плаћају опозицију у предизборним кампањама. То се, кажу, дешавало и 2014. и 2018. године

- То значи да ни администрација Џозефа Бајдена није одустала од намјере да на власт у Српској након избора доведе и да је чине они који су америчкој администрацији подобни - каже аналитичар Предраг Ћеранић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да, ако је Тривићева примила новац од САД онда је то на линији америчких геополитичких интереса и више није дио кампање, него рушење државе.

- Мирнодопска агресија је замијенила војну. Америка покушава да уништи Републику Српску и то је факат. Док се Милорад Додик није учврстио на власти отето је преко 70 овлашћења Републици Српској, а од 2006. године тај процес стаје. И то је Америци велики проблем. Нису реализовали оно што су жељели, да добију унитарну БиХ увучену у НАТО и сада воде једну врсту специјалног рата - каже Анђелковић.

У документу америчког Одјељења за европска и евроазијска питања наводи се да је на основу споразума са специјалним представником Метју Палмером и амбасадором Габријелом Ескобаром са Јеленом Тривић и Младеном Иванићем и инструкција предсједника САД Џозефа Бајдена неопходно дати 10 милиона долара у готовом новцу тиму генерала Дејвида Ноулса.

Да Ескобар има чврсте везе са опозицијом у Српској, у фебруару ове године је потврдио, и то на саслушању у пододбору америчког Сената. Подсјећамо, Ескобар је тада рекао да ради с опозицијом да онемогуће Додика у политичком дјеловању.

Članak indeksiran 21.09.2022. Zadnji put osvježen 21.09.2022.

Ocijenjeno u analizi