Riječ je o navijačima: Internetom kruži lažna fotografija fudbalerom Dynamo Kieva s porukom da će se priključiti ratu

Izvor/medij: Radio Titograd
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Fotografija koja kruži ne prikazuje ni igrače ni navijače fudbalskog kluba Dinamo Kijev

-

Na internetu se pojavila fotografija na kojoj su navijači Dynamo Kijeva obučeni u vojne uniforme, a brojni novinari napisali su kako je to poruka da će se priključiti ukrajinskoj vojsci te da nije riječ o igračima ovog kluba, što je bila prvobitna informacija za ovu vijest.

U ovom timu igra 14 igrača koji su Ukrajinci, a zanimljivo, nema nijedan Rus i među njima su jedan Brazilac, Bjelorus, Urugvajac, Slovenac i Poljak. Iako se prvobitna pojavila informacija da je riječ o igračima kluba, ubrzo je objavljeno da su to navijači.

 

Dynamo Kijev je trenutno na drugoj poziciji prekinute ukrajinske lige, a nakon 18 odigranih mečeva imaju 45 osvojenih bodova, dva manje od Šahtara koji je lider sa 47 osvojenih bodova.

 

Jučer je predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao ukrajinsku vojsku da izvršni državni udar i preuzme vlast kako bi “lakše pregovarali”, što govori da će u narednim danima teško doći do prestanka oružanog sukoba u ovoj državi.Ukrajina je saopćila kako je spremna pregovarati sa zvaničnom Moskovom o prekidu vatre, ali da neće pristati na ultimatume.

Članak indeksiran 28. 02. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me