Raskrinkavanje.ba

Informer → Roditelji u šoku! Otvara se škola Tik toka: Flajeri se ubacuju u sandučiće, ali i deci ispred škola

30.09.2023
Tekst članka

Na reklamnom letku piše da će u školi učiti mlade kako da postanu poznat!?!

Letak kojim se reklamira škola za Tik tok ubacuje se u poštanske sandučiće, deli po društvenim mrežama, ali i deci ispred škola! Roditelji su šokirani, ali i uplašeni da neko ne vrbuje njihovu decu. Na reklamnom letku piše da će u školi učiti mlade kako da postanu poznati!

- Došlo je digitalno doba, gde se najveća zarada nalazi upravo na internetu i društvenim mrežama. Preko 30 odsto dece se izražava da žele da budu influenseri kada porastu. Neka i vaše dete postane poznato - piše na reklamnom letku.

Opasno i sumnjivo

Ovo je izazvalo opšti haos na društvenim mrežama, gde su ogorčeni roditelji ostavljali svoje komentare.

Ako je neko tolika budala da se javi na taj oglas, nije mi žao ni da ga opelješe... Zvuči neverovatno da dete traži pare od roditelja za ovo, ali sve je moguće... Je l' postoji topli obrok i markica za prevoz... Ovo će neki roditelj stvarno da plati. Zadnje vreme došlo. Šišaj ovce dok ima vune - bili su samo neki od komentara.

Domaći stručnjaci zaprepašćeni su idejom da se u Srbiji otvori škola Tik toka, pogotovo, kažu oni, imajući u vidu koliko su opasni sadržaju koji vrebaju na toj mreži!

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu, upozorava da otvaranje takve škole može biti opasno po život najmlađih. Prema njenim rečima, ona sumnja da to može biti povezano i s trgovinom ljudima!

- Zgrožena sam, kao i većina onih koji su videli letak. Besna sam jer tamo neko ohrabruje decu da postanu tiktokeri uprkos porastu digitalnog nasilja i teških povreda od kojih stradaju mladi nakon takozvanih izazova na toj mreži. U kakvom društvu i s kakvim izvitoperenim vrednostima živimo, ne čudi što se neko dosetio da tako zaradi lovu! Sramotno je što se na takav način "navlače" i deca, i roditelji - napominje Jonevljeva i ističe:

- Ne bi me čudilo da je možda reč i o trgovini ljudima. Veoma malo se govori o Tik toku i na koji način se on treba koristiti. Roditelji koji snimaju na Tik toku moraju biti svesni da postoji digitalni trag i da moraju biti pažljivi kad snimaju decu. Sve što mi objavimo, negde na internetu ostaje. "Izazov" u kome roditelji deci razbijaju jaja o glavu nije mi jasan jer kod deteta to stvara bol i neprijatnost, i predstavlja omalovažavanje. Takođe me brine i što ima onih roditelja koji bi upisali decu u tu "školu".

Samozvana škola

Tiktoker Aleksandar Mojkić Mojke, iako koristi tu mrežu za svoj posao, kaže da treba biti oprezan, posebno kada su mlađa deca u pitanju.

- Pre tri godine sam počeo da se bavim Tik tokom i to veoma slučajno. Počeo sam da snimam, jer sam želeo da napravim platformu u cilju reklame. Ipak, na Tik toku ima mnogo problematičnog sadržaja, stravičnih igara i izazova. Deca od 12 godina već mogu da otvore profil na Tik toku, što je veoma opasno. Onaj ko je osnovao "školu" za Tik tok svakako ima cilj da na deci zaradi. Voleo bih da nam direktor te samozvane ustanove objasni čemu to vodi i koji sadržaj oni nude. Siguran sam da je ovaj trend stigao iz Amerike, kao i većina loših ideja namenjenih, nažalost, deci - kaže Mojkić.

Psiholog: Ta škola donosi više štete nego koristi

Psiholog Milica Milkić apeluje na roditelje da ne nasedaju na takve pozive i ne trče za slavom i obećanim novcem, jer iza svega toga vreba velika opasnost.

- Decu nikako ne treba prijavljivati na to! Ipak, apelujem i na ljude koji su organizovali obuku da ne rade takve stvari, jer novac koji će zaraditi je premali naspram štete koju mogu načiniti deci. Influenseri vrlo često zapadnu u teške psihičke probleme, a mi treba tu decu da oblikujemo u stamene, stabilne, pametne ljude - objašnjava Milkićeva. 

Članak indeksiran 27.10.2023. Zadnji put osvježen 27.10.2023.

Ocijenjeno u analizi