Rusija – moćna sila zbog koje je Amerika nervozna

Izvor/medij: Vesti-online
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Dževad Galijašević ponavlja proruske dezinformacije i stare teorije zavjere

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je Rusija sposobna država i moćna sila, čiji je odgovor u Ukrajini na NATO okruživanje doveo u pitanje celokupan višedecenijski posao Severnoatlantskog saveza, pa su SAD zato besne, nervozne i ogorčene.

Galijašević je istakao da nema sumnje da je Vlada SAD potpuno svesna vitalnog interesa Rusije da se odbrani od neprijateljski orijentisanog, agresivnog NATO, ali da to ne priznaje.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija to nije ni očekivala.

– Ne postoji strateški niti operativno-taktički dokument ove organizacije, a da u njemu Rusija nije definisana kao vojni i geopolitički neprijatelj. Tog neprijatelja, NATO je vrlo efikasno pritiskao, okruživao i u tako precizno definisanom neprijateljskom dvorištu instalisao svoje efektive i vojne potencijale – ukazao je Galijašević.

Iako je odgovor Rusije stigao u završnici ovog procesa, ukazuje Galijašević, ipak je doveo u pitanje celokupan višedecenijski posao NATO, pa su SAD zbog toga reagovale ogorčeno, besno i nervozno, mada odlično znaju šta se to sada dešava u Ukrajini i zašto.

– Ukloniti, već najavljenu NATO pretnju iz Ukrajine, sa svog praga, počistiti centre za razvoj oružja za masovno uništenje, biohemijske laboratorije pod kontrolom Pentagona i onemogućiti razvoj nuklearnih potencijala, za Rusiju je predstavljalo pitanje opstanka države u njenim granicama i postojećem formatu – rekao je Galijašević za portal “IN4S”.

Svakako, nastavio je on, ciljevi su i zaštititi ugrožene, svakodnevno napadane stanovnike Donjecka i Luganska (DNR i LNR/) kao i stratešku poziciju Krima koji je slobodnom voljom i na referendumu zahtevao povratak u okrilje teritorijalnog integriteta Rusije i, na kraju, izvršiti demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Galijašević napominje da se to i dešava u skladu sa planovima i odbrambenom doktrinom Moskve. Rusija, dodao je on, nije slaba država, već je sposobna i da štiteći sebe, postupi baš kao Amerikanci, Britanci, Nemci i Francuzi, pa i da donese moćno oružje u njihovo, zapadno, do danas mirno dvorište.

 

– Na Zapadu bi morali ponekad da osete ozbiljnu zebnju pred mogućnošću da neka moćna sila odluči da se ponaša onako kako se oni prema drugima decenijama ponašaju – smatra Galijašević.

Članak indeksiran 11. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me