Raskrinkavanje.ba

Raport → Ruski brodovi i tenkovi gomilaju se na ukrajinskoj granici. Razmjenjuju se panične poruke: Kreće rat

23.01.2022
Tekst članka

U jeku sve većih tenzija i naznaka da će Rusija u narednom periodu zaista izvršiti invaziju na Ukrajinu, stanovnici graničnog područja na društvenim mrežama podijelili su priče o dešavanjima na granici i jasno poručili – naši najbliži su pozvani u rat. U međuvremenu, Rusija je uputila trupe, oružje i tenkove ka ukrajinskoj granici, s obzirom na to da su mirovni pregovori u Ženevi prakično propali.

Novinar Radio Slobodne Evrope Mark Krutov uradio je s kolegama veliku istraživačku analizu objava na ruskim društvenim mrežama vezanih za kretanje ruskih snaga s istoka na zapad, u sklopu kog je i razgovarao s nekima od ruskih vojnika i članova njihovih porodica.

Iako se u objavama ne navodi da li je već došla naredba za pokretanje invazije, daju neke prilično konkretne naznake da se takav scenario intenzivno priprema i da to misle i brojni vojnici.

U mnogim objavama prijatelji i rodbina ruskih vojnika pišu o njihovom slanju “na zadatak” ili “na obuku”, uglavnom u Bjelorusiju, čiji je predsjednik Aleksandar Lukašenko odani Putinov saveznik.

“Moj muž je također otišao u Bjelorusiju 7. januara”, napisala je jedna Ruskinja na društvenim mrežama, a u razgovoru za RSE rekla je da je njen suprug napustio regiju Zabajkalje na ruskom Dalekom istoku i da se sada nalazi u Brestu, blizu bjeloruske granice s Poljskom, kao i da mu je za taj put trebalo 11 dana.

Druga žena, iz Vladivostoka na Dalekom istoku, komentarisala je snimak objavljen na društvenim mrežama u kojoj kaže da je njen partner, vojnik ruske 155. mornaričke pješadijske brigade – otišao “ne na obuku”, sugerišući time da je u potencijalnoj borbenoj misiji. Kad ju je kontaktirala novinarka Radio Slobodne Evrope, rekla je da joj partnera šalju “u Ukrajinu”, ne pojašnjavajući kako to zna.

 

Na granicu s Ukrajinom idu i pripadnici 14. brigade ruskih specijalnih snaga, poznatih kao Specnaz, kao i vojne policije koja je, kako Krutov objašnjava, potrebna za kontroliranje okupiranih teritorija.

PROČITAJTE  Antony Blinken upozorava: Ruska invazija na Ukrajinu je moguća u bilo kojem trenutku

Prema američkim i ukrajinskim procjenama, u blizini Ukrajine već se nalazi oko 100 hiljada ruskih vojnika, a taj bi se broj u slučaju napada mogao povećati na 175 hiljada , prema američkom obavještajnom izvještaju objavljenom u decembru. Osim toga, prema nedavnom izvještaju ukrajinskog ministarstva dobrane, u okupiranom Donbasu se nalazi oko 35 hiljada ruskih separatista, ali i tri hiljade ruskih vojnika, prenosi Nova.rs.

Rusija je još prošlog mjeseca poslala trupe na područje u blizini granice sa Ukrajinom, ali najavila i pomorske vježbe. Prema pisanju brojnih svjetskih medija, Moskva proširuje svoje pripreme za potencijalni napad na Ukrajinu jer su mirovni pregovori zapali u ćorsokak.

Šest ruskih desantnih brodova sposobnih da nose glavne borbene tenkove, trupe i druga vojna vozila putovalo je kroz Lamanš na putu ka Mediteranu prošle sedmice. Ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdi da Rusija angažuje plaćenike i snabdijeva svoje snage u oblastima Donjecka i Luganska gorivom, tenkovima i samohodnom artiljerijom u pripremi za potencijalno pojačanje borbi.

Velike vojne snage, uključujući balističke rakete kratkog dometa Iskander, elitne trupe specijalaca i protivvazdušne baterije, stigle su u Bjelorusiju iz istočnog vojnog okruga Rusije, što je izvanredno raspoređivanje za koje zapadni zvaničnici i analitičari kažu da bi moglo da omogući Moskvi da ugrozi Kijev i Ukrajinu.

PROČITAJTE  Pad šaha Reze Pahlavija. Prije 43 godine Iran je ustrojen kao Islamska Republika

„Ono što nas brine je ta slika gomilanja 100.000 vojnika duž ukrajinskih granica u kombinaciji sa premještanjem snaga u Bjelorusiju tokom vikenda. Ovi brojevi su, naravno, iznad onoga što bismo očekivali u pogledu normalne vježbe”, rekao je zvaničnik State Departmenta.

Američki predsjednik Joe Biden je prošle sedmice istakao da Putin možda još nema jasan plan napada, ali da je gomilanje vojnika i oružja jasan znak da se nešto priprema.

 

Diplomatski napori prošle sedmice bili su neuspješni. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je razgovore sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom „iskrenim i sadržajnim“, ali nikakav konkretan zaključaj nije donesen tom prilikom.

„Ne mogu da kažem da li smo na dobrom putu ili ne. Shvatit ćemo to kada dobijemo američki odgovor na papiru na sve stavke naših prijedloga“, rekao je Lavrov novinarima u Ženevi.

Kako se jačanje Rusije bliži kraju, SAD i evropske zemlje su pojačale vojnu podršku Ukrajini. Velika Britanija je poslala više od 2.000 lansera NLAV (lako protivtenkovsko oružje sljedeće generacije) i rasporedila oko 30 vojnika iz novog puka rendžera kao trenere.

Estonija je saopštila da će obezbijediti protivtenkovske rakete Javelin, dok će Litvanija i Letonija poslati protivvazdušne rakete Stinger. Nizozemska je najavila da će biti spremna da pruži odbrambeno oružje Ukrajini.

Članak indeksiran 11.02.2022. Zadnji put osvježen 11.02.2022.

Ocijenjeno u analizi