Raskrinkavanje.ba

CIK → SADA JE JASNO: Otkriveno je ko plaća Milorada Dodika

22.07.2019
Tekst članka

Milorad Dodik danas je prilikom obraćanja NSRS potvrdio pisanje Vijesti.ba da je glavni razlog njegovog zalaganja za gradnju Pelješkog mosta na štetu BiH uticaj Kine.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi na snagu stupio Zaključak koji osporava, bio bi stopiran projekat koji je finansirala EU, a gradi kineska kompanija.

“Samim tim usložnili bismo odnose sa EU, ali i sa kineskim partnerima, koji su prisutni u RS i sa kojima razgovaramo o značajnim projektima u RS”, napomenuo je Dodik.

Ovim je Dodik potvrdio pisanje našeg portala. Podsjetimo, Vijesti.ba su jučer objavile kako je osnovni razlog Dodikovog protivljenja zaključcima Predsjedništva BiH uticaj jakog srbijansko-kineskog lobija. Radi se o istom lobiju koji je zaustavio energetske projekte u Federaciji BiH tokom 2008.godine, i koji je istovremeno gradio TE Stanari u Republici Srpskoj. Glavni politički pokrovitelj projekta u Stanarima, kojeg su realizirali Kinezi i srbijanski tajkun Vuk Hamović, bio je upravo tadašnji premijer RS Milorad Dodik.

Radi se o istom lobiju koji je tada preko političara u FBiH iz SDP-a i SDA blokadama projekta Blok 7 TE Tuzla otjerao partnere iz Švicarske i Njemačke, kako bi stvorio prostor uprabo za Kineze. Tako je i bilo, kasnija vlast u Federaciji BiB predvođena SDP-om i SDA za partnere je izabrala upravo Kineze. Posao je okončan u mandaru iza nas davanjem potrebnih dozvola i odobrenjem zaduženja kod kineske banke, a sve na štetu građana Federacije i uprkos upozorenjima EU da se u takav aranžman ne ulazi.

Treba li podsjećati da upravo kineska kompanija gradi Pelješki most, a da je danas iz SNSD-a saopšteno kako je glavni vanjskopolitički prioritet Republike Srpske saradanja s Kinom.

Iz takve saradnje političku korist već su imale Srbija i RS kroz obaranje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a. Ovog puta korist će imati i Hrvatska.

I sve to na štetu BiH i njenog najbrojnijeg naroda Bošnjaka. No to kratkovide bošnjačke političare neće omesti da upravo Kinezima daju svoje najvrijednije energetske i svake druge resurse.

Članak indeksiran 01.08.2019. Zadnji put osvježen 01.08.2019.

Ocijenjeno u analizi