Raskrinkavanje.ba

Kurir → SARAJEVO SPREMA SVOJU CRNU LISTU NEPOŽELJNIH SRBA: Evo ko je sve NA SPISKU! Biznismeni, političari, istoričari, književnici

09.11.2018
Tekst članka

BEOGRAD/SARAJEVO - Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić priprema zvaničnu listu nepoželjnih osoba iz Srbije kojima će biti zabranjen ulaz u BiH, saznaju Večernje novosti. 

 

Prema informacijama lista na spisku bi mogli da se nađu poslovni ljudi, istoričari, književnici, novinari, ali i političari.

FOTO: PROFIMEDIA

U međuvremenu, jutros se oglasio i sam Mektić koji je ovako demantovao pisanje o sastavljanju navodne crne liste osoba iz Srbije. 

Mektić: To je najobičnija izmišljotina

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić (SDS) demantovao je danas informacije o postojanju navodne crne liste nepoželjnih osoba iz Srbije kojima će biti zabranjen ulazak u BiH, prenela je Beta pisanje Klix.ba.

"To je najobičnija glupost i izmišljotina. Svi sistemi koji se zasnivaju na lažima i dezinformacijama mislim da nemaju svetlu budućnost", ocenio je on.

Ministar bezbednosti BiH smatra da njegovi politički neistomišljenici misle da ga mogu slomiti u njegovim političkim stavovima. "Misle, ali to naprosto nije moguće", naglasio je on za Klix.ba.

 

Izvor lista navodi da će se na Mektićevoj listi, između ostalih, naći i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, glavni urednik TV Hepi Milomir Marić, predsednik pokreta "Zavetnici" Stefan Stamenkovski...

 

Mektićev mandat na mestu ministra je na izmaku, pa on sada nastoji da što pre formalizuje ovaj spisak kako bi dokument stupio na snagu pre formiranja novog Saveta ministara BiH.

FOTO: PROFIMEDIA

Novosti podsećaju da je nedavno sastavio i listu nepoželjnih građana Ruske Federacije na kojoj su se našli čuveni pisac Zahar Prilepin i osnivač moto-kluba "Noćni vukovi" Aleksandar Zaldostanov. Ruski ambasador u Sarajevu Aleksandar Ivancov tada je tražio od Mektića spisak svih ruskih građana kojima je zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu, ali mu ministar nikada nije dostavio listu, niti dao objašnjenje. Incident sa Prilepinom izazvao je burne reakcije u Republici Srpskoj, kao i u čitavom regionu.

 

Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tada je kazao da je to vređanje Rusije i najveća sramota srpskih predstavnika na nivou BiH.

 

Mektić je tada potvrdio da postoji registar osoba koje su proterane ili im je, na određeni period, zabranjen ulazak u BiH i da je u njemu oko 2.000 ljudi. On je, međutim, odbio da to nazove "crnom listom" jer "BiH nije SAD da pravi crne liste". Takođe, tvrdio je da on ne utiče na to ko će se naći u registru, već da to rade pripadnici OBA.

Članak indeksiran 12.11.2018. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi