Raskrinkavanje.ba

Uskoplje info → Savjeti talijanskog ljekara: Zadržite dah više od 10 sekundi i ako to možete uraditi bez kašljanja, nema infekcije

12.03.2020
Tekst članka

Jedan italijanski liječnik napisao je veoma zanimljiv članak koji trenutno kruži društvenim mrežama, a tiče se koronavirusa i njegove prevencije.

Jedan italijanski liječnik napisao je veoma zanimljiv članak koji trenutno kruži društvenim mrežama, a tiče se koronavirusa i njegove prevencije.

– Ako prehlađenoj osobi curi nos i boli je grlo, nije zaražena virusom korone jer pneumonija (upala pluća) daje suh kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način da ga otkrijete.

S druge strane, dobro je znati da koronavirus nije otporan na toplotu i umiru na 26 do 27 stepeni. Stoga pijte što više toplih napitaka poput čaja sa začinskim biljem. Nije lijek, ali je dobar za tijelo. Ispijanje tople tečnosti je efikasno u uništavanju svih virusa. Pokušajte da ne pijete hladne napitke.

Izložite se suncu iako je hladno.

– Kada virus padne na metalnu površinu, živjet će najmanje 12 sati. Zato zapamtite da, ako dođete u kontakt sa bilo kojom metalnom površinom, morate temeljno oprati ruke sapunom.

– Virus može ostati aktivan u organizmu 6-12 sati. Uobičajena sredstva za pranje veša ubijaju virus. Zimsku odjeću kojoj nije potrebno svakodnevno pranje, treba da provjetrite napolju jer sunčevi zraci uništavaju viruse.

– Prvo će biti zaraženo ždrijelo, a zatim ćete osjetiti da vam je suho grlo i ti simptomi će trajati 3-4 dana.

– Virus će se nakon tog perioda spojiti s nazalnom tečnošću, prodrijeti u dušnik i ući u pluća prouzrokujući Vuhan pneumoniju. Ovaj stadijum traje 5-6 dana.

– Upala pluća, visoka temperatura i otežano disanje simptomi su zaraženosti virusom COVID-19. Nos će vam biti zapušen tako da ćete imati osjećaj kao da se davite. Važno je da odmah potražite ljekarsku pomoć ako imate ove simptome.

– Najlakše možete da se zarazite tako što ćete dodirivati stvari na javnim mestima kao što su ograde, kvake, ručke u autobusu, zbog čega treba često da perete ruke. Virus može da živi na vašim rukama samo pet do 10 minuta, ali za to vrijeme, iako kratko, možete se inficirati ako protrljate oči.

– Preporučuje se grgoljenje antiseptikom (Betadin) kako biste eliminisali ili smanjili broj klica dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća).

Organizam zaražen koronom (dok je bolest u početnoj fazi) ne mora da pokaže znake infekcije nekoliko dana.

Najnovija informacija je da period inkubacije može biti i do 28 dana prije pojave simptoma koronavirusa.

U trenutku kada osoba već ima temperaturu i kašlje, može biti prekasno za odlazak u bolnicu.

Tajvanski stručnjaci predlažu da sami obavite jednostavnu kontrolu svakog jutra:

– Duboko udahnite i zadržite dah više od 10 sekundi. Ako to možete da uradite bez kašljanja, gušenja ili lošeg osjećaja, nemate fibrozu u plućima, što je osnovni pokazatelj da nema infekcije.

Svi treba da budemo sigurni da su nam usta i grla stalno vlažna. Nikad ne suha!

Popijte malo vode svakih 15 minuta. Zašto?

Čak i ako virus uđe u usta, pitka voda ili druga tečnost će ga prenijeti kroz jednjak do stomaka. Tamo će stomačne kiseline ubiti virus.

Ako ne pijete dovoljno vode redovno, virus može ući u dušnik i ući u pluća.

Izvor: Faktor

Članak indeksiran 21.03.2020. Zadnji put osvježen 21.03.2020.

Ocijenjeno u analizi