Raskrinkavanje.ba

Nulta tačka → Šef SZO naređuje svim vladama sveta da „predaju suverenitet“ pre sledeće pandemije

25.05.2023
Tekst članka

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je svetske lidere da predaju suverenitet svojih nacija SZO pre nego što stigne sledeća pandemija.

Prema rečima generalnog direktora SZO, nova pandemija će se pojaviti „uskoro“ i biće daleko smrtonosnija i rasprostranjenija od COVID-19.

„Ne možemo da negiramo ovu verovatnoću“, izjavio je Tedros u velikom obraćanju državama članicama agencije, upozoravajući da će sledeća pandemija „pokucati na vrata“.

„Ako mi ne izvršimo promene koje se moraju izvršiti, ko će onda? A ako ih ne napravimo sada, kada?” dodao je on.

Msn.com izveštava: Desetodnevna godišnja Svetska zdravstvena skupština u Ženevi, koja se poklapa sa 75. godišnjicom SZO, trebalo bi da se pozabavi globalnim zdravstvenim izazovima, uključujući buduće pandemije, iskorenjivanje dečije paralize i podržavanje koraka za ublažavanje zdravstvene krize u Ukrajini izazvane specijalnom operacijom Rusije.

194 države članice SZO sada pripremaju nacrt sporazuma o pandemiji koji će biti usvojen na skupštini sledeće godine.

„Posvećenost ove generacije (sporazumu o pandemiji) je važna, jer je ova generacija iskusila koliko užasan mali virus može biti“, rekao je Tedros.

Na istom sastanku, zemlje su odobrile budžet od 6,83 milijarde dolara za period 2024-2025. – odluka koja je testirala nacionalnu posvećenost utvrđivanju modela finansiranja SZO za koji se smatralo da je premali i da se previše oslanja na hirove donatora.

Budžet uključuje 20% povećanje obaveznih taksi država članica prema preliminarnom sporazumu postignutom prošle godine u zamenu za posvećenost reformama, uključujući budžet, upravljanje i finansijsku politiku.

Pomoćnica američkog sekretara za međunarodne organizacione poslove Michele J. Sison rekla je da će buduća povećanja biti “zavisna od nastavka napretka reformi”. Zemlje Centralne i Južne Amerike takođe su pozvale SZO da se pozabavi onim što su opisali kao hronično nedovoljno finansiranje njihovog regiona.

Članak indeksiran 21.06.2023. Zadnji put osvježen 21.06.2023.

Ocijenjeno u analizi