Raskrinkavanje.ba

The Bosnia Times → SENZACIONALNE INFORMACIJE KOLAJU O HADŽIKADIĆU: On je prevarant i MASON!

22.10.2018
Tekst članka

Začudo da ovako kontroverzne informacije o Hadžikadiću nisu mogle doprijeti do javnosti tokom kampanje

Predstavnici nevladine organizacije Savjetodavno vijeće za BiH (ACBH) koja djeluje u Sjedinjenim Američkim Državama već godinama i koja je javnosti u BiH postala poznata pojavom na političkoj sceni njenog osnivača Mirsada Hadžikadića, žalili su se u više navrata da pokušavaju uspostaviti kontakt sa institucijama BiH, ali im to ne polazi za rukom.

Za prave razloge neodazivanja i nepovjerenja zvaničnih institucija BiH u akcije ovoga udruženja iz Washingtona, predstavnici i članovi drugih bošnjačkih udruženja širom SAD-a navode netransparentno trošenje sredstava od donacija dijaspore te nepravilnosti i nepotizam tokom Hadžikadićevog predsjednikovanja u ovoj organizaciji.

Aktivnosti ovog udruženja svodile su se godinama na organiziranje donatorskih gala večera na koje su pozivani bivši američki političari i sa kojih su odašiljane poruke da je zaslugama ovog udruženja, a uprkos postojanju ambasade BiH u SAD-u, učinjeno mnogo za donošenje rezolucija o genocidu u Srebrenici u američkom Kongresu i Senatu. A sam Hadžikadić se javno u više navrata hvalio da je on najzaslužniji što su SAD na crnu listu stavile Milorada Dodika zbog njegovog antidejtonstkog djelovanja.

 

Ovo su samo neke od kontroverzi koje prate novopečenog bosanskohercegovačkog političara Hadžikadića koji je svojim neuobičajenim političkim stavovima tokom minule predizborne kampanje zainteresirao ovdašnju javnost. Tako je u medijskim istupima podržavao istospolne brakove, dok je s druge strane samo prije nekoliko godina obnašao visoku vjersku funkciju predsjednika Sabora Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB), što se ne uklapa u njegov koncept politike građanske demokratije koju propagira.

Tajming njegovog povratka u BiH i kandidiranja za člana Predsjedništva poklapa se sa održavanjem posljednje donatorske večere u organizaciji njegovog udruženja i to 05. maja 2018. godine, na kojoj su za prisustvo u vidu kotizacije Bošnjaci Sjeverne Amerike izdvajali po hiljadu dolara za stolicu i koja je udruženju u svrhu tobožnjeg lobiranja po Kongresu priskrbila milionske svote.

Iako se tokom predizborne kampanje predstavljao kao predavač, dekan i šta već ne, na raznim američkim fakultetima, uvidom u biografiju koju je objavio na svojoj oficijelnoj stranici, svakome iole upućenom čitaocu ovoga samohvalospjeva jasno je da se radi o lijevim i poluanonimnim univerzitetima na kakvima predaju i brojni drugi nepoznati Bošnjaci.

Predstavljao se u kampanji i kao borac protiv korupcije i nepotizma oličenog u vođama nacionalističkih stranaka u BiH, pokazavši to ljubiteljima njegovog demokratskog progresa na vlastitom primjeru, te stavivši na mjesto predsjednice famoznog udruženja Savjetodavnog vijeća za BiH koje ga je lansiralo u politiku i nakon što su mu istekli mandati, vlastitu suprugu Mirzetu Hadžikadić. Zlu ne trebalo.

Začudo da ovako kontroverzne informacije o Hadžikadiću nisu mogle doprijeti do javnosti tokom kampanje. Njegovi oponenti, ugledni ljudi iz bošnjačke dijaspore, koji su imali loše iskustvo s njim, tvrde čak da je on član masonerije. Oni su spremni dokumentirati to fotografijama Hadžikadića u masonskoj odori koje su nekad ranije pokušali proslijediti službama Rijaseta Islamske zajednice. Međutim, Hadžikadić je uspio izlobirati dvojicu potrošenih političara, Ejupa Ganića i Edhema Bičakčića preko kojih je njegovim oponentima uspio blokirati pristup organima Islamske zajednice.

 

(TBT)

Članak indeksiran 01.11.2018. Zadnji put osvježen 01.11.2018.

Ocijenjeno u analizi