Raskrinkavanje.ba

Fakti → Шолц запретио Пољацима да ће тражити ревизију граница ако буду инсистирали на ратној одштети

16.09.2022
Tekst članka

УЧИНИО ЈЕ ТО У ПОТСДАМУ ПРИЛИКОМ УРУЧИВАЊА НАГРАДЕ УКРАЈИНСКОМ БОКСЕРУ ВЛАДИМИРУ КЛИЧКУ

* Заменик председавајућег Парламентарне скупштине Савета Европе Аркадиуш МУЛАРЧИК: Немачке владе неколико деценија узастопно плаше Пољаку ревизијом граница ако буде потезале питање репарација.Шолц, дакле, није измислио барут

_________________________________________________________

       НЕМАЧКИ канцелар Олаф Шолц наговестио је прекрајање границе са Пољском као одговор на њено инсистирање на ратној одштети.

        Ово је објавио пољски портал Niezalezna.pl, наводећи да је Шолц тако наступио  у Потсдаму, у присуству бившег пољског премијера Доналда Туска.

       Обојица су присуствовала уручивању  медијске награде M100 Media Award  украјинском боксеру Владимиру Кличку.

       Шолц је, наравно – увијено, рекао:

       „Гледајући Доналда Туска, желео бих да укажем колико су важни споразуми које је закључио Вили Брант да граница између Немачке и Пољске, после стотина година, буде јасно и трајно успостављена. И не бих желео да неки људи претурају по историјским књигама како би довели до ревизионистичких промена граница“.

       Пољски портал наглашава да је, као одговор на ову изјаву, заменик председавајућег Парламентарне скупштине Савета Европе Аркадиуш Муларчик написао на Твитеру да  немачке владе неколико деценија узастопно плаше Пољску ревизијом граница ако буде “потезала питање репарација“.

       Уз указивање: „Шолц, дакле, није измислио барут“.

       Раније, 8. септембра, саопштено је да пољске власти намеравају да Немачкој до краја године пошаљу ноту са захтевом за одштету за разарања и жртве у Другом светском рату.

       Лидер пољске владајуће партије Јарослав качињски прецизирао је да његова земља тражи 1,3 блиона долара одштете.

Članak indeksiran 30.09.2022. Zadnji put osvježen 30.09.2022.

Ocijenjeno u analizi