Raskrinkavanje.ba

Dnevni Puls → Simpsonovi su predvideli nestanak podmornice Titan (VIDEO)

22.06.2023
Tekst članka

Sudbina petoro ljudi sa podmornice Titan koja je nestala u blizini mesta olupine Titanika je neizvesna jer operacija potrage ulazi u kritičnu fazu usred opadanja nivoa kiseonika.

Titan je podmornica duga 21 metar kojim upravlja OceanGate Expeditions, bio je u misiji da istraži ostatke Titanika, legendarnog broda koji je potonuo 1912. godine u severnom Atlantskom okeanu.

Podmornica je u nedelju izgubila kontakt sa svojim matičnim brodom i od tada se više nije videla ni čula. Procenjuje se da posada ima zalihe kiseonika za 96 sati, što znači da bi mogao da nestane do četvrtka ujutru.

Područje pretrage je ogromno i izazovno, pokriva površinu dvostruko veću od Konektikata i dubinu od 2,5 milje. Kanadski avioni su u utorak i sredu detektovali „podvodnu buku“ u toj oblasti, ali nije jasno da li je sa Titana ili nečeg drugog.

Američka obalska straža, kanadska obalska straža, američka mornarica i druge agencije su uključene u potragu, koristeći sonar, vozila na daljinsko upravljanje i drugu naprednu opremu. Američka mornarica takođe šalje sistem za podizanje koji može da izvuče teške predmete sa dubine do 20.000 stopa.

Putnici sa podmornice Titan su: Stokton Raš, izvršni direktor OceanGate Expeditions, Hamish Harding, britanski milijarder i vlasnik Action Aviation; Pol Henri Nargeolet, francuski stručnjak za ronjenje i Šahzada Davud i Suleman Davud, istaknuti pakistanski dvojac otac i sin.

Neki korisnici društvenih mreža primetili su bizarnu podudarnost između nestanka Titana i epizode ​​crtanog filma Simpsonovi iz 2006. U epizodi pod nazivom „Simpsonovi tids”, Homer Simpson odlazi u podvodnu avanturu sa čovekom koji tvrdi da je njegov biološki otac.

Oni koriste podmornice da traže potopljeno blago broda pod nazivom „Piso Mojado“. Homerova podmornica biva zarobljena u koralnoj pećini i on gubi svest jer mu kiseonika ponestaje. Kasnije je spašen i tri dana kasnije se budi u bolnici.

Prvobitno emitovana 2006. godine, 10. epizoda 17. sezone, pod nazivom „Homer’s Paternity Coot“, prikazuje davno izgubljenog oca Homera Simpsona, Mejsona Ferbanksa, koji drži prilično jeziv govor pre nego što je sa sinom otišao pod more.

„Danas sam ispunjen radošću. U potrazi za blagom sa svojim davno izgubljenim sinom. Moj san za svakog od vas je da nađete sreću koju ja danas osećam“, izjavio je Ferbanks.

Nakon malo istraživanja, dvojac nailazi na ostatke masivnog broda do vrha ispunjenog blagom.

Simpson uspeva da slučajno zaglavi podmornicu u delu koralnog grebena.

Počevši da paniči, Simpson pokušava da se oslobodi, ali svetlo upozorenja „niskog kiseonika“ podmornice počelo je da treperi pre nego što padne u komu.

Srećom, to je srećan kraj za njega jer se budi tri dana kasnije okružen svojom porodicom.

Epizoda se ne poklapa baš sa situacijom Titana, ali neki fanovi smatraju da je jezivo slična. „Simpsonovi su nas već upozorili“, tvitovao je jedan korisnik. „Ludo kako su Simpsonovi već predvideli nestalu podmornicu“, napisao je drugi korisnik.

Simpsonovi su poznati po svojoj neobičnoj sposobnosti da predvide događaje iz stvarnog života godinama pre nego što se dogode, kao što su predsednikovanje Donalda Trampa, izbijanje ebole i otkriće čestice Higsovog bozona

 

Članak indeksiran 30.06.2023. Zadnji put osvježen 30.06.2023.

Ocijenjeno u analizi