SKANDAL: AMERIČKA VOJSKA UZELA ITALIJANIMA TESTOVE NA KORONU I PREVEZLA U SAD

Izvor/medij: Glas Javnosti
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Ni SAD ni NATO nisu “ukrali Italiji pola miliona testova za koronavirus”

Iako je Italiji neophodna svaka vrsta pomoći, Amerikanci preko baze Aviano odvezli pola miliona testova za korona virus u SAD.

Svet je u ratu, svi protiv svih i po prvi put, bez ikakvih savezništava’, započinje novinar Djanluka Di Feo tekst u italijanskom dnevnom listu Republika.“ 

Pet stotina hiljada, Italijanima preko potrebnih testova na COVID-19, koje je proizvela fabrka u Breši, američka vojska je kamionima prebacila u NATO bazu Aviano, utovarila u vojni transportni avion i odvezla u Sjedinjene države!

„Amerika slavi dolazak tovara od pola miliona testova na COVID-19. Impresivan broj – u našoj zemlji od izbijanja epidemije proizvedeno je samo nešto malo više od 100 000 testera. Ali, ta pošiljka od pola miliona koja je stigla u Ameriku došla je iz američke vojne baze u Avianu! Da, u Italiji je postojala velika rezerva dijagnostičkih testova, uskladištena tek nekoliko desetaka kilometara od epicentra epidemije! Dijagnostičkih testova koji nam očajnički trebaju kako bi zaustavili širenje bolesti, nismo imali!’, piše  novinar  Di Feo.

Skandal je u Italiji izbio kada je na Instagramu objavljena ta informacija, sa fotografijom unutrašnjosti američkog vojnog transportnog aviona C-17, napunjenog kontejnerima s dijagnostičkim testovima. Ubrzo je ta objava izbrisana sa Instagrama, ali, ‘duh je pušten iz boce’

Portparol Pentagona, nakon novinarskih pitanja iz Italije, bio je prisiljen preneti izjavu generala Pola Friedriksa iz američke komande saniteta:

„Više je elemenata zbog kojih smo uzeli testove’, rekao je, navodeći kako će testovi biti iskorišteni da bi se testirali ljudi na virus (!?), ali nije izričito rekao ogde su dopremljeni. Dodao je i kako je ovaj potez američke vojske ‘svetli primer kako države mogu zajednički odgovoriti na globalnu pretnju!’

Američki ambasador u Italiji Luis Ajnsenberg potvrdio je sve za Republiku“ – izjavio je kako su oduševljeni jer je „Kopan Diagnosti“, fabrika u Bresi, u stanju proizvoditi testove za potrebe svoje države, ali i za izvoz.

‘Privatni sektor u Italiji doprinosi tako spašavanju ljudskih života u svetu! Čestitam vam na tome!’, poručio je šokiranoj italijanskoj javnosti, dodavši kako SAD nastavlja s nabavkom dijagnostičkih testova iz Italije, shodno svojim potrebama!

Autor teksta pita se je li Amerika italijanskoj kompaniji naprosto dala ponudu ‘koja se ne može odbiti’. Dodaje i kako je Bela kuća pokušala otkupiti, ekskluzivno za SAD, vakcinu protiv COVID-19 koje još testira jedna nemačka laboratorija , ali preuzimanje patenta u poslednjem trenutku je sprečila EU.

Iz kompanije „Kopan Dijagnostik“, stiglo je tek suvoparno saopštenje:

‘Svašta se događa pod suncem. Mi nismo bili dužni o ovom izvestiti italijanske vlasti, mi proizvodimo proizvode koje prodajemo na slobodnom tržištu!’

Prilično arogantno su dodali kako mogu proizvesti dovoljno testova za Italiju, a transport iz baze Aviano vojnim avionom objasnili su time da američka privatna kompanija, kojoj su prodali testove, nije uspela organizovati komercijalni let KARGO avionom, pa su im u susret izašli iz USAF-a.

Izvor: Iskra/in4S

 

 Tаgovi: NATO,zaraza,epidemija,pandemija,italija,SAD,koronavirus,karantin u Lombardiji,testovi,baza aviano,

 

Ostavi komentar

Članak indeksiran 15. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me