Raskrinkavanje.ba

Princip → SKANDAL: NATO AVIONI IZ ITALIJE ODVEZLI POLA MILIONA TESTOVA NA KORONA VIRUS

22.03.2020
Tekst članka

„Svijet je u ratu, svi protiv svih i po prvi put, bez ikakvih savezništava’, započinje tekst u italijanskom dnevnom listu „La Republica“ koji Italijanima šokiranim epidemijom korona virusa zbog koje umiru trenutno više nego bilo koji narod na svijetu, kojima hronično nedostaje testova na virus, maski, rukavica, respiratora…, donosi još jedan šok:

Pet stotina hiljada, Italiji toliko potrebnih testova na COVID-19 koje je proizvela fabrika u Breši, američka vojska JE kamionima odvezla u NATO bazu Aviano, utovarila u vojni transportni avion i odvezla u Sjedinjene države!

„Amerika slavi dolazak tovara od pola miliona testova na COVID-19. Impresivan broj – u našoj zemlji od izbijanja epidemije proizvedeno je samo nešto malo više od 100 000 testera. No ta pošiljka od pola miliona koja je stigla u Ameriku došla je iz američke vojne baze u Avianu! Da, u Italiji je postojala velika rezerva dijagnostičkih testova, uskladištena tek nekoliko desetaka kilometara od epicentra epidemije! Dijagnostičkih testova koji nam očajnički trebaju kako bi zaustavili širenje boloesti, no nismo ih imali!’, piše nadalje novinar „Republike“ Gianluca Di Feo.

Skandal je u Italiji izbio kada je na Instagramu objavljena ta informacija sa fotografijom unutrašnjosti američkog vojnog transportnog aviona C-17 napunjenog kontejnerima s dijagnostičkim testovima. Ubrzo je ta objava izbrisana sa Instagrama, no ‘duh je pušten iz boce’.

Portparol Pentagona tako je bio, nakon novinarskih pitanja iz Italije prisiljen prenijeti izjavu generala Pola Friedriksa iz američke komande saniteta: „Više je elemenata zbog kojih smo uzeli testove’, rekao je navodeći kako će testovi biti iskorišteni da bi se testirali ljudi na virus (!?), no nije izričito rekao od kuda su dopremljeni. Dodao je i kako je ovaj potez američke vojske ‘svijetli primjer kako države mogu zajednički odgovoriti na globalnu prijetnju!’

Ali tih je pola miliona testova odvezenih vojnim transportom u Ameriku proizvedeno u Italiji! Državi najpogođenijoj eksplozijom virusa COVID-19! Proizvela ih je kompanija „Copan Diagnostic“ u gradu Breša koji je u središtu epidemije!

Američki ambasador u Italiji Lewis Einsenberg potvrdio je sve za „La Repubblicu“ – izjavio je kako su oduševljeni jer je „Copan Diagnostic“ u stanju proizvoditi testove za potrebe svoje države, ali i za izvoz.

‘Privatni sektor u Italiji doprinosi tako spašavanju ljudskih života u svijetu! Čestitam vam na tome!’, poručio je šokiranoj italijanskoj javnosti dodavši kako SAD nastavlja s nabavkom dijagnostičkih testova iz Italije, shodno svojim potrebama!

Autor teksta pita se je li Amerika italijanskoj kompaniji naprosto dala ponudu ‘koja se ne može odbiti’. Dodaje i kako je Bijela kuća pokušala otkupiti, ekskluzivno za SAD, vakcinu protiv COVID-19 koje još testira njemačka laboratorija ‘CureVac’, ali preuzimanje patenta u posljednjem trenutku je spriječila EU.

Iz kompanije „Copan Diagnostic“, stiglo je tek suvoparno saopštenje:

‘Svašta se događa pod suncem. Mi nismo bili dužni o ovom izvijestiti italijanske vlasti, mi proizvodimo proizvode koje prodajemo na slobodnom tržištu!’

Prilično arogantno su dodali kako mogu proizvesti dovoljno testova za Italiju, a transport iz vojne baze Aviano vojnim avionom objasnili su time da američka privatna kompanija kojoj su prodali testove nije uspjela organizovati komercijalni let CARGO avionom, pa su im u susret izašli iz USAF-a.

 

Članak indeksiran 15.05.2020. Zadnji put osvježen 06.11.2020.

Ocijenjeno u analizi