Скандал у најпогођенијој држави вирусом: НАТО авиони из Италије одвезли пола милиона тестова на коронавирус

Izvor/medij: IN4S
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Ni SAD ni NATO nisu “ukrali Italiji pola miliona testova za koronavirus”

"Свијет је у рату, сви против свих и по први пут, без икаквих савезништава’, започиње текст у талијанском дневном листу "La Republica"

„Свијет је у рату, сви против свих и по први пут, без икаквих савезништава’, започиње текст у италијанском дневном листу „La Republica“ који Италијанима шокираним епидемијом корона вируса због које умиру тренутно више него било који народ на свијету, којима хронично недостаје тестова на вирус, маски, рукавица, респиратора…, доноси још један шок:

Пет стотина хиљада (500 000) Италији толико потребних тестова на COVID-19 које је произвела фабрика у Бреши, америчка је војска камионима одвезла у НАТО базу Авиано, утоварила у војни транспортни авион и одвезла у Сједињене државе!

„Америка слави долазак товара од пола милиона тестова на COVID-19. Импресиван број – у нашој земљи од избијања епидемије произведено је само нешто мало више од 100 000 тестера. Но та пошиљка од пола милиона која је стигла у Америку дошла је из америчке војне базе у Авиану! Да, у Италији је постојала велика резерва дијагностичких тестова, ускладиштена тек неколико десетака километара од епицентра епидемије! Дијагностичких тестова који нам очајнички требају како би зауставили ширење болоести, но нисмо их имали!’, пише надаље новинар „Републике“ Gianluca Di Feo.

Mobilni telefon

Скандал је у Италији избио када је на Инстаграму објављена та информација са фотографијом унутрашњости америчког војног транспортног авиона Ц-17 напуњеног контејнерима с дијагностичким тестовима. Убрзо је та објава избрисана са Инстаграма, но ‘дух је пуштен из боце’

Портпарол Пентагона тако је био, након новинарских питања из Италије присиљен пренијети изјаву генерала Пoла Фриедрикса из америчке команде санитета: „Више је елемената због којих смо узели тестове’, рекао је наводећи како ће тестови бити искориштени да би се тестирали људи на вирус (!?), но није изричито рекао од куда су допремљени. Додао је и како је овај потез америчке војске ‘свијетли примјер како државе могу заједнички одговорити на глобалну пријетњу!’

 

Обрисана објава

Но тих је пола милиона тестова одвезених војним транспортом у Америку произведено у Италији! Држави најпогођенијој експлозијом вируса COVID-19! Произвела их је компанија „Copan Diagnostic“  у граду Бреша који је у средишту епидемије!

Амерички амбасадор у Италији Lewis Einsenberg  потврдио је све за „La Repubblicu“ – изјавио је како су одушевљени јер је „Copan Diagnostic“ у стању производити тестове за потребе своје државе, али и за извоз.

‘Приватни сектор у Италији доприноси тако спашавању људских живота у свијету! Честитам вам на томе!’, поручио је шокираној италијанској јавности додавши како САД наставља с набавком дијагностичких тестова из Италије, сходно својим потребама!

Аутор текста пита се је ли Америка италијанској компанији напросто дала понуду ‘која се не може одбити’. Додаје и како је Бијела кућа покушала откупити, ексклузивно за САД, вакцину против COVID-19 које још тестира њемачка лабораторија ‘CureVac’, но преузимање патента у посљедњем тренутку је спријечила ЕУ.

Из компаније „Copan Diagnostic“, стигло је тек сувопарно саопштење:

‘Свашта се догађа под сунцем. Ми нисмо били дужни о овом извијестити италијанске власти, ми производимо производе које продајемо на слободном тржишту!’

Прилично арогантно су додали како могу произвести довољно тестова за Италију, а транспорт из војне базе Авиано војним авионом објаснили су тиме да америчка приватна компанија којој су продали тестове није успјела организовати комерцијални лет CARGO авионом, па су им у сусрет изашли из USAF-а.

Članak indeksiran 15. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me