SMRT KUCA NA VRATIMA SRBIJE: Ljudi će padati kao pokošeni, do oktobra prijeti najveća opasnost ikada

Izvor/medij: Online recepti
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Stari klikbejt i novo manipulisanje činjenicama o virusu Zapadnog Nila u Srbiji

Tema današnjeg članka je ponovo zdravstveno stanje na našim prostorima a svi znamo koliko nam je korona virus donijeo štete ali mi danas ponovo pišemo o oboljenju koje je sve više zastupljeno na našim prostorima.

 

Naime, kiša koja je padala predhodnih dana stvorila je uslove za pojavu komaraca među kojima ima i onih zaraženih Zapadnim Nilom a koji se prenose na ljude. Prisustvo ovog virusa kod komaraca je potvrđeno početkom jula u Beogradu, a kako je rečeno u Institutu za javno zdravlje “DR Milan Jovanović Batut” u Srbiji još nije pootvrđena ova groznica kod ljudi. Prošle godine su dva pacijenta oboljela od ovog virusa a oporavljali su se na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Srbiji. Radilo se o starijim osobama. Tada je registrovano više od sedam slučajeva koji su imali ovo oboljenje. Virusno oboljenje prenosi se ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosila je “culex pipiens”, a vrsta koja je odomaćena kod nas uveliko. Glavni rezervoar su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, a dok je čovjek slučajni, takozvani slijepi domaćin.

 

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon prelaane innfekcije može da dođe do dugotrajnih posljedica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

 

Članak indeksiran 30. 07. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me