Raskrinkavanje.ba

Cazin net → Snažnijim partnerstvom do bolje ekonomske povezanosti Grada Bihaća i Republike Hrvatske

12.09.2018
Tekst članka

Današnja posjeta NJ.E. Ivana Del Vechija, ambasadora Republike Hrvatske u BiH Gradu Bihaću još jednom su potvrdili da će Republika Hrvatska i u narednom periodu pokloniti značajnu pažnju saradnji sa ovdašnjim lokalnim zajednicama.

 

Zahvališi se ambasadoru Del Vechiju na podršci koju Republika Hrvatska daje našoj zemlji na putu ka EU,bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić istakao je da je za Grad Bihać i Unsko-sanski kanton od strateškevažnosti dobra saradnja sa svim nivoima vlasti u Hrvatskoj.

 

„Mi smo svoje prijateljstvo i saradnju odavno potvrdili i sada je došlo vrijeme da razgovaramo o onimtemama koja će otvoriti vrata investitorima iz Hrvatske u naš grad. Mi imamo šta ponuditi od turističkihdestinacija, drvoprerađivačke i metalne industrije, pa do poljoprivrede i mislim da smo na dobrom putu danakon izbora napravimo korak naprijed u našim prijateljskim odnosima”- kazao je gradonačelnik Fazlić.

 

Pored ekonomskih tema na današnjem sastanku nezaobilazno pitanje bila je i migrantska kriza koja jepogodila Grad Bihać, a prema riječima ambasadora Del Vechija,  zajedničkim naporima mora se rješiti ipitanje migrantske krize koja je najviše pogodila Grad Bihać i Općinu Velika Kladuša.

 

„Pratimo stanje kada je u pitanju migrantska kriza i imamo jasan stav koji je istovjetan sa stavom EU da prihvatni centri ne mogu biti blizu granice sa našom zemljom. Istovremno,  upoznat sam sa činjenicom da lokalne zajednice koje su pogođene ovom krizom nisu dobile nikakava sredstva, a govori se o iznosima od 30 miliona eura doniranih od EU i ovo pitanje ćemo sasvim sigurno otvoriti i u Sarajevu i u Briselu”- kazao je ambasador Del Vechijo, dodavši da je dobio na licu mjesta kvalitetne i tačne podatke vezane za migrantsku krizu.

 

Na sastanku je razgovarano i o statusu Katoličkog školskog centra u Bihaću, koji kako kaže gradonačelnik Fazlić, ima punu podršku gradskih vlasti čiji je i interes da ova obrazovna ustanova nastavi sa radom i u narednom periodu.

Članak indeksiran 26.09.2018. Zadnji put osvježen 26.09.2018.

Ocijenjeno u analizi