STRAVIČNA SITUACIJA U BOSNI: Orić putuje i skuplja vojsku za NOVO KLANjE SRBA! (VIDEO)

Izvor/medij: Nacionalist
Ocjena: Klikbejt Lažna vijest
Raskrinkano u: Od promocije knjige do sakupljanja vojske

Optuženi za ratne zločine Naser Orić održava javna predavanja o Federaciji BiH u kojoj su prijetili novim ratovima.

Ratni zapovjednik, tzv Armije BiH u Srebrenici, protiv koga je pred Sudom BiH obnovljen proces zbog optužbi da je odgovoran za stravične ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, navedene prijetnje izrekao je proteklog vikenda u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

 

Sudjelujući kao specijalni gost na promociji knjige "Život prije i poslije Srebrenice", autorice Esnef Smajlović Muhić, Orić je skoro punih pola sata držao klasični politički govor.

Ponajviše je govorio o izdaji Srebrenice od strane bošnjačkih poličar, zatim o "genocidu" koji je nad Bošnjacima u Podrinju navodno počeo čak i prije izbijanja ratnih sukoba, o "četnicima" i "četnikuša" koji, kako je rekao, relativiziraju zločine, pa sve otvoriti prijetnje novim ratom, koji će, prema njegovim tvrdnjama, započeti prije nego što mnogi vjeruju

- Kad sam govorio, mislio sam da rat nikad neće biti, ali sljedeći rat će se dogoditi malo brže nego što smo čekali. To vam govorim. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, hranit ćemo više. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati - poručio je Orić s govornice Zeničanima okupljenim u prostorijama Islamskog pedagoškog fakuleta.

Njegova prezentacija bila je pozdravljena grčevitim pljeskom.

Predstavnici udruge srpske žrtava iz proteklog rata ogorčeni su time što je optuženom za najteže ratne zločine uopće data prilika da nesmetano putuje zemljom i drži političke i ratnohuškačke govore.

- Kada je Tužilaštvo BiH prije nekoliko godina podiglo optužnicu protiv Nasera Orića, a Sud BiH mu omogućio da se brani sa slobode, svima je bilo jasno da će on to iskoristiti za pritiske i zastrašivanje svjedoka - kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestali civili Nedeljko Mitrovic.

 

On dodaje da se odmah nakon odluke Suda BiH o nezatvaranja Orića znalo da će sudski proces ličiti na farsu, što je, kako kaže, i potvrđeno ranijom oslobađajućom presudom bošnjačkom ratnom zapovjedniku.

- Iako je ova skandalozna presuda poništena i cijeli postupak je ponovno pokrenut u početku, ništa se nije promijenilo. Iako je optužen za stravične zločine zbog kojih bi u svakoj normalnoj državi bio strpan iza rešetaka do okončanja novog suđenja, Orić i dalje slobodno šeta po FBiH, a sada, kako vidimo, drži i ratnohuškačke govore - kaže Mitrović.

Podsjećamo, Apelaciono vijeće Suda BiH prije nešto više od mjesec dana donijelo je odluku kojom se ukida oslobađajuća presuda Naseru Oriću i njegovom suborcu iz tzv. Armije BiH Sabahudinu Muhiću, koji su optuženi za svirepa ubojstva zarobljenih Srba u srebreničkim selima Zalazje, Kunjerac i Lolići. Uvažavajući žalbu tužitelja Miroslava Janjića, Apelaciono vijeće naložilo je poništavanje oslobađajuće presude i ponavljanje postupka. Optužnica protiv Orića i Muhića podignuta je u kolovozu 2015.

Huskač Dudaković

Prije Naser Orića, koji je sjeckao poruke i prijetnje novim sukobima, još jedan bošnjački ratnik, Atif Dudaković, javno je podignuta optužnica za ratne zločine nad Srbima.

Početkom prošle godine Dudaković je bošnjačkoj dijasporu rekao da su započele nabavljati vojne odore i opremu, a sredinom te godine najavio je da rat još nije završio.

 

Odlukom Suda BiH, Dudakoviću se također može braniti od slobode.

 

 

IZVOR

Članak indeksiran 24. 07. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me