Суд УН: Украјинска војска извршила ратне злочине над руским ратним заробљеницима

Izvor/medij: IN4S
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Selektivno izvještavanje o istrazi Nezavisne međunarodne komisije za Ukrajinu

Украјински војници извршили су најмање два ратна злочина, кад су стрељали и мучили руске ратне заробљенике у Харковској и Кијевској области у марту 2022. године, наведено је у извештају Комисије Суда за људска права Уједињених нација након истраге спроведене у Украјини.

Комисија је, такође, документовала два случаја када су украјинске оружане снаге пуцале на заробљене војнике руских оружаних снага и мучиле их, што представља ратни злочин. Пошто су заробљени, ти војници су добили статус ратних заробљеника и били су заштићени у складу с међународним хуманитарним правом“, наведено је у документу.

Комисија прецизира да су у првом случају у Малом Рогану у Харковској области, у периоду од 24. до 26. марта 2022. године украјински војници намерно пуцали у ноге тројици заробљених руских војника с малог растојања и једног од њих пребили кундаком пушке током саслушавања.

„У другом случају, у близини Дмитровке у Кијевској области, 29. марта 2022. године, украјински војник је три пута пуцао с мале раздаљине и ранио већ рањеног војника Оружаних снага Русије. На видео-запису се виде други непокретни руски војници из близине, међу којима је и један с рукама везаним иза леђа и очигледном раном на глави, што води ка закључку да је, највероватније, убијен“, додаје се у извештају.

Članak indeksiran 25. 10. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me