Raskrinkavanje.ba

Cafe → Švajcarska plaća da se tamo preselite

27.01.2018
Tekst članka

Švajcarsko mjesto Albinen, smješteno u u kantonu Vale, izgleda kao iz bajke. A ništa manje bajkovito ne zvuči ni da su gradske vlasti spremne da plate 25.000 franaka ukoliko se preselite ovde.

Ovo selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika jedno je od mnogih u Švajcarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika. Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela.

Samo u posljednjoj godini selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.

Stanovnici sela zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se obezbijedila budućnost i opstanak sela. Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25.000 franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franaka po djetetu.

Četvoročlana porodica, prema tom prijedlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70.000 švajcarskih franaka.

Ali, postoje i uslovi koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje 10 godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka tokom desetogodišnjeg perioda i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica. Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo prije isteka roka od deset godina.

Lokalne vlasti su uvjerene da su ove mjere pristupačne za sve.

“To je ulaganje u budućnost sela”, pišu lokalne novine. Dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.

“U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu”, dodaje se u novinama.

Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i sa puno sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Lukerbad. U selu nema puno mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

Izvor: Nezavisne

Članak indeksiran 30.01.2018. Zadnji put osvježen 30.01.2018.

Ocijenjeno u analizi