Svetski ekonomski forum preti MASKU sankcijama ako ne vrati cenzuru na Tviter

Izvor/medij: Nulta tačka
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Svjetski ekonomski forum ne prijeti Twitteru sankcijama ako ne vrati cenzuru

Regulator Evropske unije u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu zapretio je Ilonu Masku sankcijama ako se ne bude pridržavao pravila i ne reguliše slobodu govora na Tviteru.

Prema Veri Jourovoj, sloboda govora nanosi „zaista veliku štetu društvu“ i kao posledica toga, elita mora imati pravo da kontroliše šta obični ljudi mogu, a šta ne smeju da kažu na internetu.

Ironično, prozvana komesarka EU za vrednosti i transparentnost govorila je u stilu mafijaškog bosa kada je rekla: „Imamo pravila koja se moraju poštovati. A u suprotnom će biti sankcija“.

Govoreći za Euronews Next, Jourova se požalila da je „poverenje oslabljeno“ u vezi sa rešenošću Tvitera da cenzuriše i kontroliše govor na platformi u ime globalne elite, pre nego što je objasnila da je „imala prilično visok nivo poverenja u Tviter“ pre nego što ga je Mask preuzeo prošle godine.

„Moram da kažem da smo radili sa prilično upućenim ljudima, sa advokatima, sa sociolozima, koji razumeju da se moraju ponašati na neki pristojan način“, nastavila je ona, nagovestivši da je bivši režim na Tviteru razumeo njihovu ulogu kao potčinjeni psi elite.

„Dakle, ovo je ono što ja lično ne očekujem od Ilona Maska“, rekla je ona, pre nego što je rekla prednosti novog evropskog zakonodavstva dizajniranog da iskorenjuje slobodu govora.

 

 

„Imaćemo Zakon o digitalnim uslugama [DSA]. Imaćemo Kodeks prakse kao deo ovog zakona“, rekla je Jourova.

„Dakle, nakon što je gospodin Mask preuzeo Tviter sa svojim ’apsolutizmom slobode govora‘, i mi smo zaštitnici slobode govora.

„Radila sam sa platformama, sa ‘velikim dečacima’ – a ponekad i sa devojkama – već nekoliko godina. A za mene zakon nikada nije bio jedina opcija“, rekla je ona za Euronews Next.

 

 

Nulta Tačka/NewsPunch

Članak indeksiran 30. 01. 2023 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me