Švicarska zaustavila 5G projekt zbog zabrinutosti za zdravlje

Izvor/medij: Dnevno.hr
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Švajcarska nije “zaustavila uvođenje 5G mreže”

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) u ponedjeljak je izvijestila kako je Švicarska, koja ima vrlo niske granice dopuštenog zračenja uz koje je vrlo teško implementirati 5G mrežu, zaustavila taj projekt zbog zabrinutosti za zdravlje.

Iz udruge su izvijestili kako je u Švicarskoj dosta snažna svijest o štetnosti 5G tehnologije, odnosno otpor podizanju njihovih niskih granica dopuštenog zračenja.

Švicarska nacionalna agencija za okoliš (BAFU) uputila je 31. siječnja dopis kantonalnim vladama u kojem navodi “kako se sustav mora prilagoditi tako da zračenje ostane ispod dopuštenih razina”.

Iako u tom dopisu BAFU izrijekom ne naglašava da treba zaustaviti 5G projekt, odredbom da zračenje mora ostati unutar dopuštenih razina, praktički su ga zaustavili jer su švicarske granice zračenja previše niske za rad 5G mreža, istaknuto je.

Unatoč pritiscima, kantoni se usprotivili testiranju 5G

U priopćenju je naglašeno da su se, unatoč žestokim pritiscima teleoperatera, kantoni Geneva, Jura, Neuchâtel i Vaud već ranije usprotivili podizanju novih antena i provođenju pilot-projekata testiranja 5G, a slijedili su ih i stanovnici drugih područja, masovnim ‘anti 5-G’ protestima, ali i zahtjevima za nacionalnim referendumom.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Članak indeksiran 21. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me