Raskrinkavanje.ba

Kreacije → TALIBANI OKUPIRALI BOSNU Ušli zahvaljujući lažnim vizama, nastavljaju rat na tlu Evrope!

26.05.2020
Tekst članka

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić već je ranije saopštila da je Tužilaštvo pokrenulo istragu povodom izdavanja lažnih viza BiH osobama visokog migracionog rizika iz Pakistana i Iraka

Lažne vize :

Nekoliko desetina hiljada talibana ušlo je u Bosnu i sve to zahvaljujući lažnim vizama koje su im izdate u ambasadama BiH u Pakistanu, Avganistanu i Iraku, tvrdi politički analitičar te stručnjak za bezbijednost Dževad Galijašević.

Ovom istragom će biti utvrđeno da je daleko veći broj lažnih viza BiHkoji je izdat osobama visokog migracionog rizika sa Bliskog istoka, kaže Galijašević.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić ranije je saopštila da je Tužilaštvo pokrenulo istragu povodom navodnog izdavanja lažnih viza BiH osobama visokog migracionog rizika iz Pakistana i Iraka.
Na ovaj način trebalo bi da se razriješi i afera koja je započela prije mjesec dana tvrdnjama aktuelnog ministra bezbednosti BiH Fahrudina Radončića da se u Bosni nalazi najmanje 3.000 Pakistanaca, a za koje se ne zna apsolutno ništa, samo da su u BiH stigli zahvaljujući lažnim turističkim vizama koje su im izdate u ambasadi BiH u Pakistanu.
Galijašević kaže da starosna i polna struktura migranata koji su u BiH, a zatim teritorija odakle oni dolaze, jasno ukazuje da nije reč o ljudima koji bježe od rata, već zapravo vojnicima koji su u tim ratovima aktivno učestvovali.
Prema njegovim riječima, dosadašnja istraga Ministarstva bezbednosti je utvrdila da sve te lažne vize nisu dijeljene samo u Pakistanu.
U Bosni je trenutno najmanje 12.000 ljudi koji su došli iz Avganistana i nekoliko hiljada iz Iraka, a koji su ušli u zemlju zahvaljujući lažnim turističkim vizama.
Pokazalo se da su na tako sličan način, zahvaljujući zaposlenima u ambasadama BiH, do Bosne stizali i državljani Maroka i Alžira- navodi Galijašević.

Članak indeksiran 04.06.2020. Zadnji put osvježen 05.06.2020.

Ocijenjeno u analizi