Raskrinkavanje.ba

Novi Život → Talijanski liječnik savjetuje kako da izbjegnete koronavirus

11.03.2020
Tekst članka

Kineska vlada pozvala je talijanskog liječnika koji je radio u bolnici u Kini da se pridruži studijskoj grupi koja proučava virus pneumonije Wuhan – koronavirus.

Kineska vlada pozvala je talijanskog liječnika koji je radio u bolnici u Kini da se pridruži studijskoj grupi koja proučava virus pneumonije Wuhan – koronavirus.

On je napisao zanimljiv članak koji trenutno kruži društvenim mrežama, u kojem je savjetovao ljude što da rade kako bi izbjegli koronavirus koji se iz Kine proširio po svijetu.

– Ako prehlađenoj osobi curi nos i boli je grlo, nije zaražena virusom korone, jer pneumonija (upala pluća) daje suh kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način da ga otkrijete.

Pijte tople napitke i izložite se suncu
S druge strane, dobro je znati da Wuhan ili korona nisu otporni na toplintu te umiru na 26 do 27 stupnjeva. Stoga pijte što više toplih napitaka poput čaja sa začinskim biljem. Nije lijek, ali je dobar za tijelo. Ispijanje tople tekućine je učinkovito u uništavanju svih virusa. Pokušajte da ne pijete hladne napitke.

VIDI OVO: Glavni simptomi koronavirusa: Evo po čemu možete otkriti zarazu

Izložite se suncu iako je hladno.

– Kada virus padne na metalnu površinu, živjet će najmanje 12 sati. Zato zapamtite da, ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, morate temeljno oprati ruke sapunom.

– Virus može ostati aktivan u organizmu 6-12 sati. Uobičajena sredstva za pranje rublja ubijaju virus. Zimsku odjeću kojoj nije potrebno svakodnevno pranje trebate provjetriti vani jer sunčeve zrake uništavaju viruse.

Prvo će biti zaraženo ždrijelo
– Prvo će biti zaraženo ždrijelo, a zatim ćete osjetiti da vam je suho grlo i ti simptomi će trajati 3-4 dana.

– Virus će se nakon tog perioda spojiti s nazalnom tekućinom, prodrijeti u dušnik i ući u pluća prouzrokujući Wuhan pneumoniju. Ovo stanje traje 5-6 dana.

– Upala pluća, visoka temperatura i otežano disanje simptomi su zaraženosti virusom COVID-19. Nos će vam biti začepljen tako da ćete imati osjećaj kao da se gušite. Važno je da odmah potražite liječničku pomoć ako imate ove simptome.

Kako se zaštititi od koronavirusa?
– Najlakše se možete zaraziti tako što ćete dodirivati stvari na javnim mjestima kao što su ograde, brave, ručke u autobusu, zbog čega trebate često prati ruke. Virus može živjeti na vašim rukama samo 5 do 10 minuta, ali za to vrijeme, iako kratko, možete se inficirati ako protrljate oči, na primjer.

VIDI OVO: Kolike su šanse da ću umrijeti ako se zarazim koronavirusom?

– Preporučuje se grgljanje antiseptikom kako biste eliminirali ili smanjili broj klica dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća).

Organizam zaražen koronom (dok je bolest u početnoj fazi) ne mora pokazati znakove infekcije nekoliko dana.

Najnovija informacija je da period inkubacije može biti i do 28 dana prije pojave simptoma korona virusa.

U trenutku kada osoba već ima temperaturu i kašlje, može biti prekasno za odlazak u bolnicu.

Duboko udahnite i zadržite dah više od 10 sekundi
Tajvanski stručnjaci predlažu da sami obavite jednostavnu kontrolu svakog jutra: – Duboko udahnite i zadržite dah više od 10 sekundi. Ako to možete učiniti bez kašljanja, gušenja ili lošeg osjećaja, nemate fibrozu u plućima, što je osnovni pokazatelj da nema infekcije.

Svi trebamo biti sigurni da su nam usta i grla stalno vlažna. NIKAD ne suha! Popijte malo vode svakih 15 minuta. ZAŠTO? Čak i ako virus uđe u usta … pitka voda ili druga tekućina će ga prenijeti kroz jednjak do želuca. Tamo će želučane kiseline ubiti virus.

Ako ne pijete dovoljno vode redovno, virus može ući u dušnik i ući u pluća.

Članak indeksiran 21.03.2020. Zadnji put osvježen 21.03.2020.

Ocijenjeno u analizi