Raskrinkavanje.ba

Sputnik → Transportni avion C-17Svi protiv svih: Amerika iz Italije odnela pola miliona testova u NATO bazu

22.03.2020
Tekst članka

Američka vojska odnela je iz Italije pola miliona testova na koronavirus u SAD, objavio je italijanski list „La Republika“.

„Svet je u ratu, svi protiv svih i po prvi put, bez ikakvih savezništava“, započinje tekst u italijanskom dnevnom listu „La Republika“ koji Italijanima šokiranim epidemijom koronavirusa zbog koje umiru trenutno više nego bilo koji narod na svetu, kojima hronično nedostaje testova na virus, maski, rukavica, respiratora, donosi još jedan šok, prenosi IN4S.

 

Koronavirus - laboratorijske analize

© AP PHOTO / CHENG MIN

„Rat“ za vakcinu: Amerikanci hoće da preotmu Nemcima firmu koja radi na zaštiti od koronavirusa

Petsto hiljada Italiji toliko potrebnih testova na koronavirus, koje je proizvela fabrika u Breši, američka je vojska kamionima odvezla u NATO bazu Avijano, utovarila u vojni transportni avion i odvezla u Sjedinjene Američke Države.

„Amerika slavi dolazak tovara od pola miliona testova na KOVID-19. Impresivan broj – u našoj zemlji od izbijanja epidemije proizvedeno je samo nešto malo više od 100.000. Ali ta pošiljka od pola miliona koja je stigla u Ameriku došla je iz američke vojne baze u Avijanu! Da, u Italiji je postojala velika rezerva dijagnostičkih testova, uskladištena tek nekoliko desetaka kilometara od epicentra epidemije! Dijagnostičkih testova koji su nam očajnički potrebni kako bismo zaustavili širenje bolesti, no nismo ih imali“, piše novinar „Republike“ Đanluka Di Feo.

Slika objavljena, pa obrisana

Skandal je u Italiji izbio kada je na Instagramu objavljena ta informacija sa fotografijom unutrašnjosti američkog vojnog transportnog aviona C-17 napunjenog kontejnerima s dijagnostičkim testovima. Ubrzo je ta objava izbrisana sa Instagrama, ali „duh je pušten iz boce“.

Test-sistemi za dijagnostikovanje novog koronavirusa

© SPUTNIK / VITALIЙ TIMKIV

Test-sistemi za dijagnostikovanje novog koronavirusa

Portparol Pentagona tako je bio, nakon novinarskih pitanja iz Italije, prisiljen da prenese izjavu generala Pola Fridriksa iz američke komande saniteta.

„Više je elemenata zbog kojih smo uzeli testove“, rekao je navodeći kako će testovi biti iskorišteni da bi se testirali ljudi na virus, ali nije izričito rekao od kuda su dopremljeni. Dodao je i kako je ovaj potez američke vojske „svetli primer kako države mogu zajednički odgovoriti na globalnu pretnju“.

Napravljeni u središtu epidemije

Tih pola miliona testova odvezenih iz Italije u SAD proizvela je kompanija „Kopan dijagnostik“ u Breši, gradu koji je u središtu epidemije.

Američki ambasador u Italiji Luis Ajnsenberg potvrdio je ovu informaciju za „Republiku“ i dodao da su oduševljeni jer je „Kopan dijagnostik“ u stanju da proizvodi testove za potrebe svoje države, ali i za izvoz.

 

Predsednik Kine Si Đinping

© AP PHOTO / LIU BIN

Optužbe, dezinformacije i karantini: Kako je pandemija podelila svet

„Privatni sektor u Italiji doprinosi tako spasavanju ljudskih života u svetu. Čestitam vam na tome“, poručio je šokiranoj italijanskoj javnosti dodavši kako SAD nastavljaju s nabavkom dijagnostičkih testova iz Italije, shodno svojim potrebama.

Autor teksta pita se je li Amerika italijanskoj kompaniji naprosto dala ponudu „koja se ne može odbiti“.

Dodaje i kako je Bela kuća pokušala otkupiti, ekskluzivno za SAD, vakcinu protiv koronavirusa koju još testira nemačka laboratorija „CureVac“.

„Svašta se događa pod Suncem“

Iz kompanije „Kopan dijagnostik“ stiglo je šturo saopštenje.

„Svašta se događa pod Suncem. Mi nismo bili dužni da o ovome izvestimo italijanske vlasti, mi proizvodimo proizvode koje prodajemo na slobodnom tržištu“, naveli su iz te kompanije i dodali kako „mogu da proizvedu dovoljno testova za Italiju“.

„Transport iz vojne baze Avijano vojnim avionom išao je jer američka privatna kompanija kojoj smo prodali testove nije uspela da organizuje komercijalni let kargo avionom, pa su im u susret izašli iz američke vojske“, naveli su iz italijanske kompanije.

Članak indeksiran 15.05.2020. Zadnji put osvježen 15.05.2020.

Ocijenjeno u analizi