Tribina u Beogradu: Šta čeka Srpsku dolaskom nove američke administracije? (VIDEO)

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Steven Meyer: Saradnika Dodikovog lobiste i dalje opisuju kao “bivšeg šefa CIA-e”

Koji novi izazovi očekuju Republiku Srpsku promjenom američke administracije i dolaskom novog visokog predstavnika, bila je tema tribine u Beogradu na kojoj su pored domaćih stručnjaka govorili I bivši šef CIA-e za Balkan, Stiven Majer, te Јelena Guskova iz Rusije. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da je situacija daleko složenija nego ranije, ali da Zapad ne može ništa radikalno uraditi bez naše volje.

Republika Srpska, je ustavno-pravno, manja po snazi nego ranije, ali spremnija da se odbrani, poručio je Dodik na Tribini. Najprije je to, kaže, objasnio pretendentu na funkciju visokog predstavnika, Kristijanu Šmitu sa kojim se nedavno sastao.

- Samo ono što je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma može da bude predmet razgovora i dogovora, a sve izvan toga ne može - naglasio je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Play Video

Naveo je da se nova američka administracija u kombinaciji sa novim visokim predstavnikom u Sarajevu očekuje sa nestrpljenjem, ali da zapadni predstavnici pogrešno misle da se ovde za 20 godina ništa nije promijenilo

- Ništa ovde ne može uraditi Amerika, izuzev radikalnim metodama, ništa ovde ne može uraditi bilo ko drugi osim nas samih. Naša svijest o tome da smo mi odlučujući faktor i da ovde imamo životne mandate, a ne političke mandate nas opredjeljuju - dodao je Dodik.

Bivši šef CIA-e za Balkan Stiven Mejer, kaže da se mišljenje SAD ne treba ignorisati, ali da se ne smije voditi njime, jer Dejton nije pratio potrebe Balkana, već interese Amerike. Navodi da zapad ne voli Dodika, ali da ga se, kako kaže, plaše. Po njemu bi Srbi na Balkanu, najprije trebalo da proglase svojim sjever Kosova a zatim da se isto tako postave i u BiH.

- To bi bio primjer i za republiku srpsku. Drugo mjesto gdje bi se trebalo iskazati hrabro liderstvo je u BiH. BiH je oduvijek bila fiktvina država. Vrijeme je da se prihvati realnost. Vrijeme je za republiku srpsku, da ozbiljno razmisli o organizavoanju referenduma - poručio je Mejer.

Srbi su najnezavisniji faktor u ovom dijelu Evrope, smatra analitičar Aleksandar Pavić, ali kaže da slijede tektonske promjene na nivou pada Berlinskog zida.

- Srbija i Republika Srpska su otvorile vektore prema Rusiji i Kini i to je za njih slamka spasa - naglasio je Pavić.

Srpski diplomata i orijentalista Darko Tanasković istakao je značaj dosadašnjeg, a posebno budućeg organizovanog i planskog rada na utvrđivanju stradanja srpskog stanovišta tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, da bi se u svijetu promijenila loša slika o Srbima.

- Geopolitička slika se mijenja, otuda nervoza onih koji žele das provedu u djelo svoje namjere - rekao je Tanasković.

Čekajući povratak američke imperije, Bošnjaci stvaraju atmosferu nalik onoj iz devedestih, tvrdi Nenad Kecmanović, ali navodi da apel imperiji neće biti uslišen.

- U Briselu su svhatili da nema rješenja za Kosovo, nadam se da će to isto shvatiti za Republiku Srpsku - poručio je Kecmanović.

Srpski član Predsjedništva BiH, izrazio je nadu da će slična tribina biti održana i u Banjaluci, na kojoj bi on bio domaćin.

Članak indeksiran 03. 03. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me