Raskrinkavanje.ba

Srna → TRIVIĆEVA NIJE DEMANTOVALA NAVODE O AMERIČKOM FINANSIRANjU KAMPANjE

18.09.2022
Tekst članka

BANjALUKA, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić oglasila se na "Fejsbuku" povodom navoda da je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena izdvojila 19,5 miliona KM ili 10 miliona dolara za njenu kampanju protiv Milorada Dodika, ali ih nije demantovala.

Trivićeva je u svom statusu na "Fejsbuku" napisala da su ovi navodi "ideja", kako kaže, predsjednika Republike Srpske i kandidata SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je neposrednu pred kampanju boravila u Vašingtonu.

"Moram priznati da kampanja iz dana u dan postaje sve zabavnija. Za to su najzaslužniji Dodik i njegovi savjetnici. Doduše, kod istih primjećujem ozbiljan nedostatak kreativnosti", napisala je Trivićeva.

Ona navodi da su "Dodikovi mediji odustali od ofucane priče o 40 britanskih špijuna i da su se umjesto toga sada preorjentisali na 40 američkih špijuna".

U dokumentu američkog Odjeljenja za evropska i evroazijska pitanja navodi se da je na osnovu sporazuma sa specijalnim predstavnikom Metju Palmerom i ambasadorom Gabrijelom Eskobarom sa Jelenom Trivić i Mladenom Ivanićem i instrukcija predsjednika SAD Džozefa Bajdena neophodno dati deset miliona američkih dolara u gotovom novcu timu generala Dejvida Noulsa.

"Svrha ovih sredstava je sprovođenje agende utvrđene na sekretarskom sastanku u septembru 2021. godine /BR. 0709BHC21/ i tiče se jačanja uticaja i optimizacije sprovođenja američkih strateških odluka u oblastima pod ruskim uticajem, iznad svega, sprovođenja agende Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon izbora u Republici Srpskoj, BiH", navodi se u dokumentu.

Neophodno je obezbjediti 19.500.000 u valuti BiH u novčanicima od po 200 KM.

"Tim generala Noulsa je zadužen za prebacivanje novca koji će biti prebačen istim letom R08433-LQSA 4. avgusta u 1.35 časova po lokalnom vremenu i dostaviti novac kontakt osobi u BiH", navodi se u dokumentu koji je potpisala pomoćnik državnog sekretara Donfrid Karen.

U vezi sa ovim dokumentom Srna je više puta kontaktirala Trivićevu, ali ona nije odgovarala na pozive Srne.

Članak indeksiran 19.09.2022. Zadnji put osvježen 19.09.2022.

Ocijenjeno u analizi