U BiH osvanuo prometni znak kakav svijet još nije vidio! Evo na što skreće pozornost

Izvor/medij: Direktno
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Prvi u BiH i Evropi, ali ne i svijetu

Članovi Centra za krš i speleologiju postavili su prvi prometni znak u svijetu koji pokušava skrenuti pozornost na stradanje šišmiša u pećini/tunelu nedaleko Vareša, kroz koju prolazi regionalna prometnica.

To je prvi takav znak u svijetu. Znak je postavljen s obje strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje", objavljeno je iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.

Iz udruge navode da je znak postavljen nakon što je zabilježeno stradanje više šišmiša zbog sudara s automobilima. Upozorili su i na to da je prije izvjesnog vremena postavljena javna rasvjeta s vrlo jakim osvjetljenjem, što smatraju štetnim za šišmiše te se time povećava mogućnost njihova stradanja.
Pećina Ponikva jedna je od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi prometnica, a naseljava je nekoliko vrsta šišmiša. 
Iz ovoga udruženja navode kako se radi o velikom i malom potkovastom šišmišu, zatim velikom i malom mišouhom šišmišu, velikom kasnom šišmišu, šrajbersijevu šišmišu te širokouhom i alpskom dugouhom šišmišu.

 

Članak indeksiran 12. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me