U BiH se nalazi jedna od pet pećina u svijetu kroz koju prolazi saobraćajnica: Ovdje su rijetke vrste šišmiša u opasnosti

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Prvi u BiH i Evropi, ali ne i svijetu

Saobraćajni znak je postavljen zbog stradanja šišmiša usljed sudara s automobilima, a s obzirom na to da je postavljena javna rasvjeta navode da je vjerovatnoća novih slučajeva stradanja još veća

 

 

 

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva postavili su prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini, na ulazima u pećinu Ponikva, kroz koju prolazi saobraćajnica, na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje, javila je Fena.

Iz Centra su saopćili da je to prvi takav znak u svijetu, a pećina jedna od pet u svijetu kroz koju cijelom dužinom prolazi saobraćajnica.

Kažu da je znak postavljen zbog stradanja šišmiša usljed sudara s automobilima, a s obzirom da je postavljena javna rasvjeta navode da je vjerovatnoća novih slučajeva stradanja još veća.

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki i mali potkovasti šišmiš, veliki i mali mišouhi šišmiš, veliki kasni šišmiš, šrajbersijev šišmiš te širokouhi šišmiš i alpski dugouhi šišmiš koji su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Članak indeksiran 12. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me