Raskrinkavanje.ba

Žena → U Srbiji se otvara TIK TOK ŠKOLA i sve je ZAPREPASTIO broj dece koja žele da budu INFLUENSERI: Glavna poruka oglasa POKIDALA JE ŽIVCE mnogim roditeljima

27.09.2023
Tekst članka

"Neka i vaše dete postane poznato", glavna je poruka flajera koji poziva decu da se upišu u TikTok školu, pođe u korak sa vremenom i stekne značajne veštine da bi se sutra bavili "najtraženijom profesijom", kako je velikim slovima naznačeno na oglasnom materijalu.

"Došlo je digitalno doba, gde se najveća zarada nalazi upravo na internetu i društvenim mrežama. Preko 30% dece se izražava da žele da budu influenseri kada porastu", detaljnije je objašnjeno na promotivnom flajeru, a onda je na kraju ostavljen broj telefona za dodatne informacije. Ipak, postojanje TikTok škole je toliko razljutilo korisnike društvene mreže Redit, da iznad fotografije stoji opis - dotakli smo dno - daj lopatu da kopamo još dublje.

Desetine hiljada dolara za influens marketing

Prema podacima Influencer Marketing Huba koje prenosi Evropski parlament, influenserski marketing postao je jedan od najpopularnijih i najefikasnijih oblika online marketinga. Od 2019. njegova globalna tržišna vrednost se više nego udvostručila dostigavši 13,8 milijardi dolara u 2021, pa je u poređenju s 2016. ta vrednost porasla 700%.

Prema istom izvoru, više od 50 posto evropskih preduzeća koristi društvene mreže. U nekim je zemljama taj udeo dostigao gotovo tri četvrtine svih preduzeća.

Oglašivači su, naime, shvatili da potrošači više veruju preporukama prijatelja, poznanika i uopšte osoba, nego oglasima koje viđaju u raznim medijima pa su počeli da angažuju influensere, odnosno osobe koje mogu da utiču na poslovne i druge odluke zbog svog ugleda, položaja ili veza te čije mišljenje i delovanje imaju određenu težinu.

Prema portalu Bigcommerce, u 2018, 39 posto oglašivača planiralo je da poveća budžet za influenser marketing. Kao dva najčešća budžeta za influencer marketing naveli su između hiljadu i deset hiljada dolara godišnje te između sto i petsto hiljada dolara.

Iako zanimanje influensera još nije zvanično prepoznato, čini se da polako dobija i formalni oblik. Mnogi, danas popularni na Instagramu ili TikToku, isključivo se predstavljaju kao influenseru, iako u Nacionalnim službama za zapošljavanje ovakvo zanimanje ne postoji.

"Gde je markica za prevoz i topli obrok?"

Upravo je to najviše naljutilo korisnike društvenih mreža koji masovno dele promotivni oglas u vidu flajera i pišu cinične komentare.

"Ako je neko tolika budala da se javi na taj oglas nije mi žao ni da ga opelješe", "Pod uslovom da ispunjava obećano, onda bolje i TikTok škola i influenser koji se valja u parama ne radeći ništa, nego vrtenje oglasa u nadi za koliko-toliko isplativim poslom posle postdiplomskih studija", "Zvuči neverovatno da dete traži pare od roditelja za ovo, ali sve je moguće", "A je l' postoji topli obrok i markica za prevoz", bili su samo neki od komentara ispod posta.

Koje je vaše mišljenje u vezi sa pohađanjem TikTok škole?

Članak indeksiran 27.10.2023. Zadnji put osvježen 27.10.2023.

Ocijenjeno u analizi