Raskrinkavanje.ba

RAZONODA 24 → U Švedskoj važe nova pravila: Od partnera morate tražiti pismeni pristanak na se*s !

03.07.2018
Tekst članka

Novi zakon u Švedskoj: Za seks morate tražiti odobrenje

U ljeto 2018. godine u Švedskoj stupa na snagu novi zakon koji će vrijediti za sve, bez obzira na pol ili seksualno opredjeljenje

Švedska je usvojila novi zakon, kojim se seks bez ekplicitne saglasnosti kvalifikuje kao silovanje, čak i ako nije bilo pretnje, niti primene sile.

Zakonom, koji će stupiti na snagu prvog jula, propisano je da osoba mora jasno da pristane na seks, bilo verbalno, bilo fizički. To znači da tužilaštvo više neće morati da dokazuje da je bilo primene sile, ili da je žrtva bila u “osetljivoj situaciji”, na primer pod dejstvom alkohola, da bi napasnik bio osuđen.

Ovim se Švedska pridružila drugim evropskim zemljama, poput Velike Britanije i Nemačke, gde se seks bez očigledne saglasnosti smatra silovanjem.

Zakon je “zasnovan na onome što se podrazumeva: seks mora biti dobrovoljan”, saopštila je švedska vlada u predlogu zakona.

Šta to praktično znači?

– Ukoliko neko želi seks sa osobom koja je neaktivna, ili šalje nejasne signale, on ili ona dužni su da utvrde šta druga osoba želi – navodi se u tekstu usvojenog zakona, koji smatra da pasivnost ne znači pristajanje na seks.

Do jula 2018. godine švedska vlada će usvojiti taj zakon. što znači da će ubuduće za silovanje moći biti optužen i osuđen i onaj ko je prijetio – a ne isključivo fizički zlostavljao.

Članak indeksiran 05.07.2018. Zadnji put osvježen 05.07.2018.

Ocijenjeno u analizi