Raskrinkavanje.ba

Sputnik → Udar na Dejton: Ustavni sud BiH promenio pravila - zasedanje i odlučivanje može i bez Srba

20.06.2023
Tekst članka

Ustavni sud BiH, na vanrednoj sednici, promenio je pravila, koja im sada omogućavaju da rade bez srpskih sudija. Onih, koje bira Narodna skupština. To je udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i konstitutivnost naroda, odgovor je iz Republike Srpske.

Povod za ovakvu odluku su zahtevi Kristijana Šmita, i Venecijanske komisije koja je izrazila zabrinutost zbog navodnog političkog pritiska na sudiju Zlatka Kneževića da se povuče iz Ustavnog suda BiH. Optužbe odbacuje predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Krnji" Ustavni sud BiH u ozbiljnom je problemu. Teško mogu do kvoruma na sednici a još teže do legitimnih odluka. Dvojici sudija već je istekao mandat, treći do kraja godine ode u penziju. A mesecima federalni parlament i Narodna skupština ne imenuju nove sudije, jednog Hrvata i dvojicu Srba. Republika Srpska je već obrazložila zbog čega je pozvala jedinog preostalog srpskog sudiju da se povuče, a Ustavni sud to tumači pokušajem blokade.

„Odredbe Ustava BiH ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi. Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj vanrednoj sednici doneo Odluku o izmeni Pravila Ustavnog suda BiH i obrisao odredbu člana 39 tih pravila“, kažu u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Ukidanjem člana 39 iz Pravilnika o radu je donja granica za ukupni legitimet u radu Ustavnog suda. Radikalna izmjene Pravilnika , praktično "u hodu" dok Ustavni sud nije popunjen izazavi blago rečeno sumnju. Na to ne reaguje Venecijanska komisija koja je ultimativno zatražila od Narodne skupštine da povuče svoj poziv Zlatku Kneževiću.

Saopštenje Venecijanske komisije može se smatrati jednom vrstom pritiska jer oni žele da uređuju odnose u pravosuđu BiH i ne vidim razlog zbog čega sada, kada se donose izmene Pravilnika suda kada se smanjuje cenzus za donošenje odluka, ne žele da utiču na Ustavni sud da ne donose izmene jer nema sudija iz Republike Srpske, to je pravno nasilje - naglašava Milan Petković, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

Na vanrednoj sednici Ustavnog suda, preostale ustavne sudije osudile su kako kažu političke pritiske na sudiju Zlatka Kneževića. Što je uradila i Venecijanska komisija. Zlatku Kneževiću nije naređeno već savetovano da napusti Ustavni sud a sudija Knežević je dovoljno pametan čovek da zna kako to da uradi kaže prvi čovek Skupštine Nenad Stevandić.

„Oni pokušavaju da vrše uticaj na Kneževića. Oni vrše pritisak na njega i lažima pokušavaju da uključe u to i Venecijansku komisiju, ovo je dokaz da je Ustavni sud doveo sve nas u ćorsak, doveo BiH u krizu obesmislio sebe i sada pokušava alibi da traži u nama u Republici Srpskoj koji smo pismeno reagovali“, istakao je Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

U federalnom parlamentu uskoro bi trebalo da bude izabran nedostajući drugog hrvatski sudija, kada će i hoće li to uraditi Narodna skupština pitanje je koje jako golica političko Sarajevo, do mere da prete da će biti posljedica za sve građane Republike Srpske ako se to ne uradi.

„Ovo što rade vlasti u Republici Srpskoj je katastrofalno. Da se vratim Ustavnom sudu. Ta razgradnja institucija BiH najviše štete će naneti BH entitetu Republika Srpska. Ukoliko ne shvate da je ovo prilika da se politika SNSD i Dodika može uklopiti u put koji donosi dobro svim građanima BiH“, kaže Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova u Savetu ministara.

Milorad Kojić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, naglašava da je Ustavni sud trebao da pretrpi određene korekcije.

„Definitivno je trebao da pretrpi određene korekcije u smislu Ustava koji je jasno rekao šta nakon isteka mandata stranih sudija. Ovo je poruka svima da Ustavni sud da poštuje Ustav i Dejtonski mirovni sporazum i u skladu sa tim da se izvrši reforma samog Ustavnog suda“, rekao je Kojić.

Najmanje šest puta u postdejtonskoj BiH , Republika Srpska je predlagala Zakon o ustavnom sudu. Insistirala da stranci napuste našu i vrate se u svoju zemlju. Ali političkom Sarajevu i delu međunarodne zajednice to nije odgovaralo a jasno je i zašto jer preko Ustavnog suda i OHR, otimaju od Srpske njenu imovinu, prije toga nadležnosti i obeležja. Današnji potez Ustavnog suda je još jedan udar na ustav, konstitutivnost naroda i ustavnopravni položaj entiteta, poruka je stručne javnosti u Republici Srpskoj.

Članak indeksiran 27.06.2023. Zadnji put osvježen 27.06.2023.

Ocijenjeno u analizi