Ukrajina isključuje gas za Evropu

Izvor/medij: Logično
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Manipulativni naslovi o obustavi tranzita ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine

Ruski gasni konglomerat Gazprom nije dobio nikakvu potvrdu o višoj sili ili bilo kakvim preprekama za nastavak tranzita gasa kroz raskrsnicu u regiji Lugansk, saopštila je kompanija u utorak, nakon što je ukrajinski operater OGTSU najavio da će obustaviti dalje isporuke počevši od 11. maja, zbog prisustva “ruskih okupatora”.

Služba za tranzit gasa Ukrajine (OGTSU) proglasila je u utorak višu silu, rekavši da je nemoguće nastaviti tranzit gasa preko priključne tačke i kompresorske stanice koja se nalazi u oblasti Luganska. Kako osoblje OGTSU “ne može vršiti operativnu i tehnološku kontrolu” nad priključkom Sokhranovka i kompresorskom stanicom Novopskov, kompanija ne može nastaviti da ispunjava svoje ugovorne obaveze, navodi se u saopštenju.

Gas sa ovog priključka neće se primati u tranzitni sistem Ukrajine od srijede u 7 sati, saopštio je OGTSU. Sohrankovka čini skoro trećinu ruskog gasa koji tranzitira preko Ukrajine u Evropu – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno – prema operaterima.

Gazprom nije dobio nikakvu potvrdu o višoj sili ili prekidu operacija u Sohranovki ili Novopskovu, izjavio je u utorak portparol kompanije Sergej Kuprijanov. Dodao je da su ukrajinski specijalisti sve vrijeme imali pun pristup oba objekta i da ranije nije bilo pritužbi na to.

Kuprijanov je takođe rekao da je Gazprom dobio obavještenje od ukrajinske gasne kompanije Naftogas da će Kijev, ako Rusija nastavi da isporučuje gas preko Sohranovke, smanjiti količinu na izlaznoj tački za isti iznos, efektivno konfiskujući gas.

Dok je OGTSU predložio da se gas preusmjeri na Sudzhu, priključak koji se nalazi u regiji Sumy i pod kontrolom ukrajinske vlade, Kuprijanov je rekao da je to “tehnološki nemoguće”.

“Distribucija količina je jasno navedena u sporazumu o saradnji od 30. decembra 2019. i ukrajinska strana je toga itekako svjesna” , rekao je on.

“Gasprom” ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim kupcima, sa svim uslugama tranzita u skladu sa uslovima ugovora i u potpunosti plaćenim, istakao je Kuprijanov.

Moskva je nastavila isporuke gasa Evropi, uključujući tranzit kroz Ukrajinu, bez obzira na vojnu operaciju koja je u toku i embargo protiv Rusije koji su uveli SAD i njihovi saveznici u EU.

Članak indeksiran 13. 05. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me