Ukrajina zaustavila isporuke ruskog gasa ka Evropi

Izvor/medij: N1.RS
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Manipulativni naslovi o obustavi tranzita ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine

Ukrajinski operator gasovoda zaustavio je danas isporuke ruskog prirodnog gasa kroz ključno čvorište na istoku Ukrajine. Isporuke ruskog gasa preko čvorišta Novopskov, u oblasti koju kontrolišu separatisti, prekidaju se od danas, saopštio je operator.

Kroz Novopskov prolazi trećina ruskog prirodnog gasa koji kroz Ukrajinu ide ka Zapadnoj Evropi.

Ruski Gasprom saopštio je da je dobio obaveštenje Ukrajine da će biti zaustavljen tranzit gasa u Evropu preko interkonektora Sohranivka od danas u 7.00 po lokalnom vremenu.

Operator sistema za prenos gasa Ukrajine, kompanije GTSOUK prethodno je odluku o prekidu gasa nazvala "višom silom" koja onemogućava dalji transport gasa preko Sohranovke i granične kompresorske stanice Novopskov.

Kako je saopšteno, kompresorska stanica Novopskov je prva od kompresorskih stanica ukrajinskog GTS-a u Luganskoj oblasti, preko koje se iz Rusije u Evropu tranzitiralo skoro trećina gasa - do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Kompanija trenutno, kako se navodi, ne može da kontroliše stanicu Novopskov.

"Da bi ispunili svoje obaveze u tranzitu gasa prema evropskim partnerima u potpunosti i u skladu sa ugovorenim uslovima, moguće je privremeno preneti nedostupni kapacitet sa tačke fizičke interkonekcije Sohranovka na tačku fizičke interkonekcije Sudža, koja se nalazi na teritoriji koju kontroliše Ukrajina“, navodi kompanija.

U saopštenju se ističe da je kompanija "u više navrata obaveštavala Gasprom o pretnjama po tranzit gasa zbog delovanja okupacionih snaga pod ruskom kontrolom i isticala da se zaustavi mešanje u rad objekata", ali su, kako se navodi, ovi apeli - ignorisani.

Članak indeksiran 13. 05. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me