Упозорење стручњака: Може доћи до преливања инцидента ван кампова у БиХ – ту су и сиријски ратници

Izvor/medij: Vaseljenska
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: RTRS i portal Antimigrant ponovo migrante proglašavaju teroristima

Инциденти ће бити све тежи и чешћи ако се нешто не предузме, а посебно је опасно то што међу мигрантима има и оних који су стигли са сиријског ратишта што лако може да доведе до преливања сукоба ван мигрантских кампова, упозорава за Спутњик Предраг Ћеранић, професор безбедности.

Повод за овакав коментар Ћеранића је побуна у мигрантском кампу Блажај у Кантону Сарајево у коме је дошло до сукоба миграната и полиције, а епилог је више повређених и материјална штета.

Инциденти могу да се прелију ван мигрантских кампова

„Мигрантска криза представља све већу безбедносну претњу по Босну и Херцеговину. Концентрација миграната у овом кампу је око 3.000 људи, различитих структура, верских убеђења, култура и то даје погодно тле за њихове међусобне обрачуне. Сад видимо да су спремни и да уђу у обрачун са полицијом,“ додаје наш саговорник.

По његовом мишљењу, није немогуће да се замисли сценарио да се такви инциденти прелију и ван мигрантских насеља и да доведу до много озбиљнијих проблема.

„Међу мигрантима има велики број повратника са сиријског ратишта, из Авганистана… Међу њима има и припадника Исламске државе и ко зна како могу да одреагују. Ово није први пут да избијају инциденти, сетимо се кампа у Великој Кладуши, убиства које је починио мигрант, а да не причамо о другим, мањим стварима које су свакодневне“, каже Ћеранић.

Пребацивање одговорности

Он подсећа да је до инцидента у кампу Блажај дошло због сукоба између Шиита и Сунита јер је неко из скупине Сунита рекао нешто што је било довољно да ови из групе Шиита закључе да је пророк Мухамед увређен

„Полиција је интервенисала, али су се мигранти онда удружиили и заједно напали полицију, и чуди ме да није дошло до још већег проблема. Ово све је показатељ да се мигрантска криза мора што пре решавати на свим нивоима, од кантоналног до Савета министра, а не да се одговорност пребацује са једног на други орган,“ закључује Ћеранић.

Доказ мигрантског проблема

Адмир Катрица министар МУП-а Кантона Сарајево у писаној изјави за Спутњик навео је да је ово само још један показатељ колико је огроман број миграната на једном месту, у једном мигрантском центру, проблематичан са аспекта контролисања ове ситуације и одржавања сигурности.

„Само правовременом и ефикасном акцијом полиције МУП-а КС, спречено је наступање тежих последица до којих је врло лако могло да дође. Нажалост, два полицајца и један запослени ИОМ-а лакше су повређени, а наступила је и велика материјална штета у смислу оштећења возила и то у највећој мери полицијских. Ово је такође и показатељ колико је важно улагати у материјално-техничку опремљеност полиције, што је свакако определење МУП-а КС и Владе КС у наредном периоду“, навео је он.

Članak indeksiran 12. 02. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me