Raskrinkavanje.ba

Banjaluka net → Ustavni sud BiH promijenio pravila: Odluke donose i bez Srba

19.06.2023
Tekst članka

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. juna 2023. godine održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio vanredne okolnosti u kojima se Ustavni sud našao zbog, kako su naveli, političkih pritisaka na potpredsjednika US Zlatka M. Kneževića. Takođe, Ustavni sud je promjenio Pravilnik o radu, pa je odluke moguće donositi i bez srpskih sudija.

U vezi s tim, Ustavni sud ponovo izrazio je svoju bezrezervnu podršku potpredsjedniku Kneževiću koji je, uprkos raznim teškoćama s kojima se suočavao, uvijek u punom kapacitetu doprinosio radu Ustavnog suda.

– Svojom profesionalnošću i odlučnošću potpredsjednik Knežević je, između ostalog, tada u kapacitetu predsjednika Ustavnog suda, uspješno proveo Ustavni sud kroz krizu izazvanu pandemijom. Ustavni sud najoštrije osuđuje sve političke pritiske na potpredsjednika Kneževića i poziva sve da se od toga uzdrže – naveli su

Navode da je nesumnjivo da se “Ustavni sud BiH trenutno suočava s najvećom krizom u posljednjih 28 godina svog postojanja”.

– U javnosti se tim povodom objavljuju i prenose dezinformacije o određenim ustavnopravnim pitanjima. U vezi s tim, Ustavni sud podsjeća da Ustav Bosne i Hercegovine propisuje sastav i način izbora sudija u Ustavni sud BiH. Niko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da „povuče“ sudiju koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu je onaj koji propisuje Ustav Bosne i Hercegovine – naveli su oni.

Podsjećaju da prema Ustavu Bosne i Hercegovine, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudija).

– Odredbe Ustava Bosne i Hercegovine ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti. Takva mogućnost se ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava Bosne i Hercegovine. Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39 tih pravila – stoji u saopštenju.

Ustavni sud podsjeća Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da već deset, odnosno sedam mjeseci nisu izvršili svoju ustavnopravnu obavezu i izabrali sudije koji trenutno nedostaju u Ustavnom sudu, čime otežavaju rad Ustavnog suda.

Članak indeksiran 27.06.2023. Zadnji put osvježen 27.06.2023.

Ocijenjeno u analizi