Raskrinkavanje.ba

Info Srpska → Ustavni sud BiH promijenio Pravila: Zasjedati i odlučivati mogu i bez Srba (FOTO/VIDEO)

19.06.2023
Tekst članka

Ustavni sud BiH, na vanrednoj sjednici, promjenio je Pravila, koja im sada omogućavaju da rade bez srpskih sudija. Onih, koje bira Narodna skupština. Udar je to na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i konstitutivnost naroda, odgovor je iz Republike Srpske. Povod za ovakvu odluku su zahtjevi Kristijana Šmita, i Venecijanske komisije koja je izrazila zabrinutost zbog navodnog političkog pritiska na sudiju Zlatka Kneževića da se povuče iz Ustavnog suda BiH. Optužbe odbacuje predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

“Krnji” Ustavni sud BiH u ozbiljnom je problemu. Teško mogu do kvoruma na sjednici a još teže do legitimnih odluka. Dvojici sudija već je istekao mandat, treći do kraja godine ode u penziju. A mjesecima federalni parlament i Narodna skupština ne imenuju nove sudije, jednog Hrvata i dvojicu Srba. Republika Srpska je već obrazložila zbog čega je pozvala jedinog preostalog srpskog sudiju da se povuče, a Ustavni sud to tumači pokušajem blokade.

– Odredbe Ustava BiH ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi. Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH i brisao odredbu člana 39 tih pravila – kažu u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Ukidanjem člana 39 iz Pravilnika o radu je donja granica za ukupni legitimet u radu Ustavnog suda. Radikalna izmjene Pravilnika , praktično “u hodu” dok Ustavni sud nije popunjen izazavi blago rečeno sumnju. Na to ne reaguje Venecijanska komisija koja je ultimativno zatražila od Narodne skupštine da povuče svoj poziv Zlatku Kneževiću.

– Saopštenje Venecijanske komisije može se smatrati jednom vrstom pritiska jer oni žele da uređuju odnose u pravosuđu BiH i ne vidim razlog zbog čega sada, kada se donose izmjene Pravilnika suda kada se smanjuje cenzus za donošenje odluka, ne žele da utiču na Ustavni sud da ne donose izmjene jer nema sudija iz Republike Srpske, to je pravno nasilje – naglašava Milan Petković, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

Na vanrednoj sjednici Ustavnog suda, preostale ustavne sudije osudile su kako kažu političke pritiske na sudiju Zlatka Kneževića. Što je uradila i Venecijanska komisija. Zlatku Kneževiću nije naređeno već savjetovano da napusti Ustavni sud a sudija Knežević je dovoljno pametan čovjek da zna kako to da uradi kaže prvi čovjek Skupštine Nenad Stevandić.

– Oni pokušavaju da vrše uticaj na Kneževića. Oni vrše pritisak na njega i lažima pokušavaju da uključe u to i Venecijansku komisiju, ovo je dokaz da je Ustavni sud doveo sve nas u ćorsak, doveo BiH u krizu obesmislio sebe i sada pokušava alibi da traži u nama u Republici Srpskoj koji smo pismeno reagovali – istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

U federalnom parlamentu uskoro bi trebalo da bude izabran nedostajući drugog hrvatski sudija, kada će i hoće li to uraditi Narodna skupština pitanje je koje jako golica političko Sarajevo, do mjere da prijete da će biti posljedica za sve građane Republike Srpske ako se to ne uradi.

– Ovo što rade vlasti u Republici Srpskoj je katastrofalno. Da se vratim Ustavnom sudu. Ta razgradnja institucija BiH najviše štete će nanijeti BH entitetu Republika Srpska. Ukoliko ne shvate da je ovo prilika da se politika SNSD i Dodika može uklopiti u put koji donosi dobro svim građanima BiH – kaže Elmedin Konaković, ministar spioljnih poslova u Savjetu ministara.

Milorad Kojić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, naglašava da je Ustavni sud trebao da pretrpi određene korekcije.

– Definitivno je trebao da pretrpi određene korekcije u smislu Ustava koji je jasno rekao šta nakon isteka mandata stranih sudija. Ovo je poruka svima da Ustavni sud da poštuje Ustav i Dejtonski mirovni sporazum i u skladu sa tim da se izvrši reforma samog Ustavnog suda – rekao je Kojić.

Najmanje šest puta u postdejtonskoj BiH , Republika Srpska je predlagala Zakon o ustavnom sudu. Insistirala da stranci napuste našu i vrate se u svoju zemlju. Ali političkom Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice to nije odgovaralo a jasno je i zašto jer preko Ustavnog suda i OHR, otimaju od Srpske njenu imovinu, prije toga nadležnosti i obilježja. Današnji potez Ustavnog suda je još jedan udar na ustav, konstitutivnost naroda i ustavnopravni položaj entiteta, poruka je stručne javnosti u Republici Srpskoj.

Članak indeksiran 27.06.2023. Zadnji put osvježen 27.06.2023.

Ocijenjeno u analizi