UŽIVO /VIDEO/Stigli i Tatari; Traži se razmjena; Rusi uništili; DNR: Zarobljen "plaćenik"; "Ukrajina čini sve..."

Izvor/medij: Cafe
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Kineska delegacija nije napustila salu na samitu za vrijeme govora Volodimira Zelenskog

RAT u Ukrajini ušlao je u 108. dan. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

18:24
Ruski specijalci iz Tatarstana

18:20

Uništeni ukrajinski vatreni položaji sa NATO naoružanjem u blizini grada Shchastia u LNR

Ukrajinski vojnici su se temeljno pripremili za odbranu. Zidovi i plafon bunkera su betonski. Unutar bunkera APU bili su ukrajinski mitraljezi, automati i snajperi.

Za odbranu grada, Oružane snage Ukrajine donijele su na položaje ogromnu količinu NATO naoružanja. Ruski borci na pozicijama pronalaze napuštene švedske NLAV sisteme, bacače granata AT-4 „Sokrat”, američke granate M-72, ORPG-75, granate Javelin itd. iz.ru A. Poltoranin,prenose ruski mediji

18:11

Kozaci 6. puka NM LNR rade sa haubicama 2A65 Msta-B i raketnom artiljerijom BM-21 Grad po položajima Oružanih snaga Ukrajine u Vrubovki.

18:00

Mladi Ukrajinac veliča S.Banderu i Ukrajinu! Evo kako mu je baba reagovala 

17:50

Izjumski front

17:38

Bivši potpredsjednik Gasprombanke Igor Volobujev pridružio se ukrajinskoj vojsci "Legiji Sloboda Rusije",prenosi pro-ukrajinska Nexta

17:30

Groblje u Sevastopolju

17:21

Traži se razmjena

Porodica Britanca Šona Pinera, koga je sud proruskih vlasti u Donbasu osudio na smrt, govorila je o svojoj nesreći na vijestima i zatražila da Piner bude razmijenjen ili pušten na slobodu.

"Cijela naša porodica je slomljena i tužna zbog ishoda nelegalnog sudjenja u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici", navodi se u saopštenju porodice, prenosi Rojters.

Porodica traži da se poštuju prava ratnog zarobljenika u skladu sa Ženevskom konvencijom, uključujući potpuno nezavisno pravno zastupanje.

"Iskreno se nadamo da će sve strane hitno uspostaviti saradnju kako bi osigurale bezbjedno oslobađanje ili razmjenu Šona", navela je Pinerova porodica.

16:03

"Ukrajina čini sve"

Ukrajina čini sve što je moguće da spase tri strana državljanina koje su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudile na smrt jer su se borili na strani Ukrajine, izjavio je danas poslanik i član ukrajinskog parlamentarnog odbora za bezbjednost i odbranu Fedir Venislavski.

Nakon što su zarobljeni, dvojica Britanaca i jedan Marokanac osudjeni su u četvrtak za "plaćeničke aktivnosti" pred sudom u samoproglašenoj DNR, podsetio je Rojters.

"I Ministarstvo odbrane i Glavni obavještajni direktorat, koji se bavi razmjenom zarobljenika, preduzimaju sve neophodne mjere kako bi osigurali da ovi državljani stranih zemalja... budu spaseni", rekao je Venislavski na nacionalnoj televiziji.

16:02

Rusi uništili

Do 300.000 tona žitarica se možda nalazilo u skladištima koje je uništila ruska vojska tokom granatiranja prošlog mjeseca, kazao je danas zamijenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij.

Govoreći na državnoj televiziji, Visockij je rekao da su na početku rata, 24. februara, skladišta na jednom od najvećih ukrajinskih terminala za poljoprivrednu robu u crnomorskoj luci Nikolajev čuvala od 250.000 do 300.000 tona žitarica, uglavnom pšenice i kukuruza, prenjeo je Rojters.

16:02

DNR: Zarobljen "plaćenik iz Južne Koreje"

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su danas da je zarobljen "plaćenik iz Južne Koreje" koji se borio u redovima ukrajinske vojske i da će mu biti sudjeno u DNR, preneo je Rojters.

"Priprema se presuda plaćeniku iz Južne Koreje. On je njihov državljanin koji se borio za oružane snage Ukrajine", rekla je zvaničnica DNR Natalija Nikonorova, javio je Interfaks, a prenijela britanska agencija.

Nikonorova nije otkrila ime borca. Dvojica Britanaca i jedan Marokanac zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu osudjeni su u četvrtak na smrt pred sudom u DNR.

16:00

Kineska delegacija na azijskom samitu o bezbjednosti u Singapuru napustila je salu tokom govora predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

👉 Događaj se održava od 10. do 12. juna, a Zelenski je učestvovao onlajn, gde je posebno  najavio opasnost od gladi u Aziji i Africi zbog prestanka isporuke žitarica iz Ukrajine. Predstavnici Rusije takođe nisu bili prisutni, primjećuje list "Strana".

13:45

Ruski pasoši za 23 stanovnika Hersona

Rusija je danas uručila svoje prve pasoše stanovnicima Hersona, grada koji su okupirale ruske trupe na jugu Ukrajine.

Kako je prenijela zvanična ruska agencija TASS, 23 stanovnika Hersona je na današnjoj ceremoniji dobilo ruski pasoš.

13:25

Ukrajinci najavljuju da će igrati i pod bombama

Predsjednik Fudbalske asocijacije Ukrajine Andrij Pavelko izjavio je danas da će fudbalski šampionat te zemlje početi čak i pod bombama.

Uprkos ratnom stanju, prvenstvo bi trebalo da počne u avgustu, a Pavelko je dobio zeleno svjetlo od predsjednika države Volodimira Zelenskog da pokrene ligu.

"Dao mi je odobrenje prethodne nedelje. Sva fudbalska takmičenja ce startovati u avgustu, i za muškarce i za žene, izjavio je Pavelko za agenciju Asošiejted pres.

O odluci koju je doneo sa Zelenskim, predsjednik FS Ukrajine obavjestio je šefove FIFA i UEFA Ðanija Infantina i Aleksandera Čeferina.

Članak indeksiran 21. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me