Vakcinisani i dalje mogu da prenose infekciju

Izvor/medij: Tanjug
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Još nije utvrđeno da li vakcinisane osobe mogu prenositi infekciju koronavirusom

Vodeći britanski epidemiolog Džonatan Van-Tam upozorio je danas da svi koji su primili vakcinu protiv kovid-19 i dalje mogu da budu prenosnici zaraze.

LONDON - Vodeći britanski epidemiolog Džonatan Van-Tam upozorio je danas da svi koji su primili vakcinu protiv kovid-19 i dalje mogu da budu prenosnici zaraze.

Van-Tam, koji je i zamenik ministra zdravlja Velike Britanije, naglasio je da naučnici "još ne znaju uticaj vakcine na prenošenje" (zaraze) i poručio da bi i posle vakcinicije morale da se poštuju sve preventivne, restriktivne mere

Za kompletan proces imunizacije potrebne su dve doze vakcine i za preparate Fajzer-Bionteka i za one Oksford-AstraZeneke.

Profesor Van-Tam je potvrdio da nijedna vakcina nikada nije 100 odsto efikasna, pa tako nema garantovane zaštite, ali da vakcinacija daje „nadu”. On je podsetio da su potrebne najmanje tri nedelje posle vakcinacije kako bi se u potpunosti razvio imuni odgovor kod starijih osoba, prenosi Bi-Bi-Si.

„Čak i kada primite obe doze vakcine, i dalje možete nekome preneti kovid-19”, upozorio je Van-Tam i apelovao na građane da se pridržavaju preventivnih mera i nakon vakcin

Članak indeksiran 03. 02. 2021 Zadnji put osvježen prije 3 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me