Raskrinkavanje.ba

Jutarnji.hr → VAPAJ IZ PITORESKNOG MJESTA U JEDNOJ OD NAJBOGATIJIH EUROPSKIH DRŽAVA 'Izumiremo, dođite živjeti ovdje i dat ćemo vam pola milijuna kuna'

21.11.2017
Tekst članka

Stanovnici Albinena, malog švicarskog sela blizu Leukerbada u kantonu Valais, 30. studenog glasuju za novu politiku koja bi ljudima koji su potencijalno voljni doseliti se tu ponudila novčana naknada. Kvaka je u tome da doseljenik zauzvrat mora ostati ondje najmanje deset godina.

Albinen trenutno ima 240 stanovnika jer su se brojni posljednjih godina odselili u gradove, osobito mlađi i oni koji će tek osnovati obitelji.

Zato ih je dodatno zabrinulo da su samo u zadnjih godinu dana iselile čak tri obitelji koje su sve skupa imale osmero djece, zbog čega se morala zatvoriti i područna škola.

Kako bi spriječili totalni nestanak sela, došli su na ideju podjele novčanih poticaja za one koji odluče doći. Pojedinci ili obitelji koji bi se odlučili doseliti ili kupiti/izgraditi kuću u Albinenu dobili bi 25 tisuća franaka po odrasloj osobi i 10 tisuća po djetetu. To znači da bi obitelj s dvoje djece koja bi se doselila dobila čak 70 tisuća franaka, odnosno u protuvrijednosti oko 445.000 kuna.

 

Ipak, postoje određeni uvjeti. Osobe ne smiju biti starije od 45 godina i moraju pristati doseliti se na najmanje deset godina. Nekretnina koju bi tamo izgradili ili kupili mora vrijediti najmanje 200 tisuća franaka te mora biti stalno prebivalište (ne samo privremeno boravište).

Oni koji bi napustili mjesto prije isteka roka od 10 godina morali bi vratiti novac.

Svjesni da interes možda i neće biti prevelik, u Albinenu planiraju u poseban fond za ovu namjenu iz lokalnog proračuna za početak izdvojiti 100.000 franaka, a obvezali bi se da svake godine iznos povećaju za dodatnih 100.000. Uvjereni su da je to dugoročno isplativo ulaganje.

- Ulažemo u budućnost našeg sela. Zajednica će profitirati na tome što će novi stanovnici plaćati poreze, graditi kuće i kupovati u lokalnim dućanima, a mladi ljudi će vratiti i život selu. U najboljem scenariju mogla bi se ponovno ukazati potreba za otvaranjem područne škole.

Članak indeksiran 30.01.2018. Zadnji put osvježen 30.01.2018.

Ocijenjeno u analizi