Raskrinkavanje.ba

Zvornik Danas → Vašington za kampanju Jelene Trivić izdvojio 10 miliona dolara (foto)

17.09.2022
Tekst članka

Administracija Džozefa Bajdena izdvojila je 19,5 miliona konvertabilnih maraka za kampanju Jelene Trivić protiv Milorada Dodika, saznaje Glas naroda iz pouzdanih izvora.

Ovaj iznos je tačno 10 miliona dolara koje su vojnim avionom u četvrtak 4. avgusta prensene do aerodroma Sarajevo, gdje je taj novac, prema tvrdnjama izvora „Glasa naroda“, preuzeo njen brat brat Jelene Trivić, Igor Tesic koji joj je šef štaba i vodi njenu kampanju.

Iznos je odobren dokumentom Stejt departmenta od 11. jula 2022. godine, a za operacionalizaciju ove akcije zadužena je Nina Jaković koja vodi Bord za upravljanje dezinformacijama američke vlade, a ranije je upravljala Fondom demokratske pomoći Ukrajini.

Dogovor je postignut na sastanku Gabrijela Eskobara i Metjua Palmera sa Jelenom Trivić i Mladenom Ivanićem.

U dokumentu o samoj namjeni stoji da će “kampanja biti bazirana na ranijim odlukama o tome da protivnike SAD treba okarakterisati kao korumpirane i kriminalizovati ih. Da dio novca treba uložiti u kampanju za promovisanje izmjene izbornih pravila, a dio u “terenski” rad kandidatkinje Trivić i njenih saradnika”.

Poznato je da je na sastanku u državnog sekretara SAD Entonija Blinkena sa šefovima agencija Amerike, a koji je održan u septembru 2021. godine, promovisan koncept prema kojem će se prema svima u svijetu za koje SAD procijene da su smetnja njihovim namjerama pokretati kampanje kojima će oni biti okarakterisani kao korumpirani. Zapisnik sa ovog sastanka dostupan je na sajtu Stejt Departmenta. Jeleni Trivić je nagalšeno da u svakom svom nastupu mora temu korupcije navoditi kao primarnu.

Šta je cilj Bajdenove administracije?

Jasno je da iza svega stoji ideja koja želi da do 30 godišnjice Dejtonskog sporazuma, a to je do kraja predsjedničkog mandata Jelene Trivić, bih mora biti postavljena prema željama SAD i njihovih saradnika ovdje Bošnjaka, a to znači nestanak Republike Srpske.

SAD su procijenile da im je glavna smetnja na tom putu Milorad Dodik i da su izbori prilika da se na vlast dovedu podobne političke snage.

Članak indeksiran 19.09.2022. Zadnji put osvježen 19.09.2022.

Ocijenjeno u analizi