"Večernje novosti": Američka ambasada Dodiku "pakuje" zatvor!?

Izvor/medij: eBrčko
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Teorije zavjere: gdje ja stadoh, ti produži

Službenici Ambasade SAD u Sarajevu vrše pritisak na Tužilaštvo BiH da protiv novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podigne optužnicu kako bi ga spriječili da preuzme ovu funkciju, pišu "Večernje novosti".

Prema informacijama do kojih je došao ovaj list, a prenosi SRNA,za direktan uticaj na Tužilaštvo BiH zadužena je Kortni Klajn, rukovodilac Kancelarije za vladavinu prava u Ambasadi SAD u BiH. 

Novosti navode da ona već danima sjedi u tužilačkim kancelarijama u Sarajevu i insistira na tome da što prije, na bilo koji način, bude pripremljena optužnica protiv Dodika koja bi omogućila da bude priveden i da mu bude određen pritvor. 

Iza svega, kako navode izvori "Večernjih novosti", stoji odlazeći ambasador SAD Morin Kormak, čiji mandat su obilježili oštri sukobi sa Dodikom i neprikriveno miješanje u unutrašnja pitanja i politiku BiH, prenosi SRNA. 

Ona je tokom izbornog dana pozivala građane na birališta, a potom čak i posjetila Centralnu izbornu komisiju BiH kada je bilo izvjesno da Dodik i SNSD ubjedljivo vode,navodi list, pokušavajući da forsira priču o "neregularnosti glasanja". 

List navodi da je izbor Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH uznemirio predstavnike zapadnih zemalja zbog njegovih bliskih veza s Moskvom, ali i zbog insistiranja na samostalnijoj Republici Srpskoj i izjavama o njenoj mogućoj nezavisnosti. 

U tekstu "Novosti" podsjećaju da se, uoči opštih izbora u BiH, uveliko govorilo o miješanju u izbore pojedinih stranih zemalja, prije svega Velike Britanije, s ciljem slabljenja Dodikove pozicije, te da se uključila čak i britanska obavještajna služba koja je aktivno radila na tom zadatku, prenosi SRNA. 

Članak indeksiran 23. 10. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me