Вечерње новости: Америчка амбасада Додику „пакује“ затвор

Izvor/medij: Iskra
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Teorije zavjere: gdje ja stadoh, ti produži

Службеници Амбасаде САД у Сарајеву врше притисак на Тужилаштво БиХ да против новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика подигне оптужницу како би га спријечили да преузме ову функцију, пишу Вечерње новости.

Према информацијама до којих је дошао овај лист, за директан утицај на Тужилаштво БиХ задужена је Кортни Клајн, руководилац Канцеларије за владавину права у Амбасади САД у БиХ.

Лист наводи да она већ данима сједи у тужилачким канцеларијама у Сарајеву и инсистира на томе да што прије, на било који начин, буде припремљена оптужница против Додика која би омогућила да буде приведен и да му буде одређен притвор.

Иза свега, како наводе извори Вечерњих новости, стоји одлазећа амбасадорка САД Морин Кормак, чији мандат су обиљежили оштри сукоби са Додиком и неприкривено мијешање у унутрашња питања и политику БиХ.

Она је током изборног дана позивала грађане на биралишта, а потом чак и посјетила Централну изборну комисију БиХ када је било извјесно да Додик и СНСД убједљиво воде, покушавајући да форсира причу о „нерегуларности гласања“.

Лист наводи да је избор Додика за српског члана Предсједништва БиХ узнемирио представнике западних земаља због његових блиских веза с Москвом, али и због инсистирања на самосталнијој Републици Српској и изјавама о њеној могућој независности.

У тексту се подсјећа да се, уочи општих избора у БиХ, увелико говорило о мијешању у изборе појединих страних земаља, прије свега Велике Британије, с циљем слабљења Додикове позиције, те да се укључила чак и британска обавјештајна служба која је активно радила на том задатку.

РТРС

Članak indeksiran 23. 10. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me