Tu su još i pojačivači okusa, odnosno aditivi koji se dodaju hrani kako bi imala što duži rok trajanja, bila ukusnija i izgleda dobro.
Najzastupljeniji aditiv u Vegeti jest vrlo štetni mononatrijev glutaminat MSG – pojačivač ukusa i zamjena za so – kojega se u Vegeti može naći čak oko 15% posto. MSG je aditiv E 621, označen crvenom bojom.
Njegove nuspojave kreću se od migrena preko pogoršanih simptoma astme, pa sve do mučnine, vrtoglavice, lupanje srca, tjeskobe, bolova u prsima, hiperaktivnosti, nadutosti, žeđi, hladnog znoja, crvenilo lica, alergijske reakcije.Također, može dovesti do odumiranja nervnih ćelija što se povezuje sa nastankom Allzheimerove, Parkinsonove, Huntingtonove bolesti.
U Vegeti danas nalazi sol, malo sušenog korjena te mrvica začina i sve u svemu moglo bi se konstatovati da kupujete nezdravu, pa čak i otrovnu namirnicuStoga bi najbolje bilo da sami u svom domu pravite mješavinu začina koje će biti korisna za vaše zdravlje i vaš ukus.Novi.ba